Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

SEC sleurt zowel Gemini als Genesis voor de rechter

De impasse tussen handelsplatform Gemini en crypto lending platform Genesis is compleet. Hoewel de escalatie tussen beide partijen de afgelopen weken tot een kookpunt kwam, lijkt de Amerikaanse beurswaakhond (SEC) niet echt onder de indruk.

Genesis is nog steeds $900 miljoen verschuldigd aan Gemini, het bekende bedrijf van de Winkelvoss twins, en de broers beginnen hun geduld te verliezen. Na de zoveelste loze belofte van Genesis om werk te maken van een afbetaling poste Cameron Winklevoss vorige week een pittige open brief op Twitter waarin hij onder andere het ontslag eist van Barry Silbert (CEO van Digital Currency Group, het moederbedrijf van Genesis).

Gemini deed de afgelopen jaren beroep op Genesis om interesten te verdienen op de fondsen van hun gebruikers waarbij zowel het Gemini bedrijf als de Gemini gebruikers een graantje konden meepikken van de winsten (de bekende “Gemini earn” programma’s). Door de complete implosie van yield en lending producten vorig jaar in de algehele crypto sector boekte Genesis, die de spil vormt bij 80% van alle lending programma’s in de crypto sector, enorme verliezen. Op 16 november 2022 moest Genesis dan ook de handdoek in de ring smijten en bevroor het alle fondsen, waaronder dus ook $900 miljoen van Gemini.

Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, heeft ondertussen ook genoeg van het welles-nietes spelletje en daagt nu beide partijen voor de rechter. Volgens Gensler gingen de platformen zwaar de mist in wat de correcte registratie van hun leen programma’s betreft. De SEC voorzitter liet het volgende optekenen:

De aantijgingen van vandaag bouwen verder op eerdere acties waarbij we steeds duidelijk willen maken aan de crypto sector en de crypto lending platformen dat ze ten allen tijde moeten voldoen aan onze beproefde effecten-wetgeving. Het is geen optie, het is de wet.”

Met “eerdere acties” verwijst Gensler naar de rechtzaak tegen BlockFi, een ander lending platform dat ondertussen over de kop is gegaan. Bij die rechtzaak begin 2022 moest BlockFi uiteindelijk een boete van $100 miljoen betalen.

De SEC vraagt in haar statement dus opnieuw zware geldboetes en zelfs terugvorderingen van “onrechtmatig verkregen” winsten. Het spreekt voor zich dat beide partijen de aantijgingen kunnen missen als kiespijn.

Vorige week nog werd bekend gemaakt dat de teller van onbetaalde schulden bij Genesis ondertussen op een duizelingwekkende $3 miljard staat. Onder de schuldeisers van Genesis zit ook het Nederlandse handelsplatform Bitvavo, dat nog $280 miljoen tegoed heeft. De vraag is dan ook of Genesis en haar moederbedrijf DCG niet zullen bezwijken onder de steeds toenemende druk. Merkwaardig genoeg doen de aandelen van Grayscale, het zusterbedrijf van Genesis, het de laatste weken terug iets beter (zie grafiek van de week).

GRATIS WEBINAR:
Veilig leren investeren in Bitcoin & Crypto

Zaterdag 13 juli - 11u