Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

SEC niet in beroep – GBTC spot ETF ligt om de hoek

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft besloten om niet in beroep te gaan tegen een rechterlijke uitspraak die de afwijzing van de aanvraag van Grayscale om de Bitcoin-trust (GBTC) om te zetten in een exchange-traded fund (ETF) omkeerde.
Deze uitspraak vergroot de kans dat GBTC één van de eerste spot Bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten kan worden.
In augustus verklaarde de D.C. Circuit Court of Appeals dat de afwijzing van de SEC van Grayscale’s verzoek willekeurig en ondoordacht was en dat federale instanties vergelijkbare gevallen consistent moeten behandelen.

De SEC had tot een recente deadline om de beslissing van de rechtbank aan te vechten, maar koos ervoor dat niet te doen. Grayscale, een dochteronderneming van Digital Currency Group (DCG), diende de oorspronkelijke aanvraag in op oktober 2021. GBTC, ’s werelds grootste cryptocurrency-fonds, wordt verhandeld met een stevige discount t.o.v. zijn Bitcoin-activa, deze zou mogelijk geëlimineerd worden met de conversie naar een ETF. De discount bedroeg nog bijna -50% aan het begin van 2023, maar is nu geslonken tot -15%.

Hoewel deze ontwikkeling significant is, blijft het onzeker hoe de SEC zal doorgaan met de aanvraag van Grayscale in de volgende fase. De instantie behoudt nog steeds de bevoegdheid om deze om andere redenen af te wijzen, hoewel Grayscale dergelijke beslissingen eventueel in de rechtbank kan aanvechten. Entiteiten als BlackRock en Fidelity, wachten ook nog steeds op goedkeuring van de SEC voor Bitcoin spot ETF’s, en deze beslissing kan dan ook een precedent scheppen voor de goedkeuring van dergelijke financiële producten in de toekomst.

GRATIS WEBINAR:
Veilig leren investeren in Bitcoin & Crypto

Zaterdag 13 juli - 11u