Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Sam Bankman-Fried weer stap dichter bij ontlopen straf

Het ziet er niet goed uit voor de FTX gedupeerden en eenieder die had gehoopt op een eerlijk proces tegen de fraudeur Sam Bankman-Fried (SBF). Zoals in zoveel gevallen waarbij criminelen uit de financiële sector via een gerechtelijke en procedurele uitputtingsslag uiteindelijk hun veroordeling kunnen ontlopen (denk aan de financiële crisis van 2008 waarbij slechts één  bankier werd opgesloten), wordt de kans steeds groter dat SBF bijzonder weinig tot helemaal geen gevangenisstraf zal moeten uitzitten.

De jonge oplichter leeft sinds december 2022 knusjes onder huisarrest in de luxueuze villa van zijn ouders in Palo Alto, Californië. Samen met zijn familie en raadsleden wordt nu alles in het werk gesteld om alle beschuldigingen te ontvluchten. 

Zo werd vorige week woensdag weer een grote slag thuisgehaald toen federale aanklagers de aanklacht voor “samenzwering door middel van politieke donaties” met tegenzin moesten laten vallen vanwege een procedurefout tijdens SBF’s uitlevering vanuit de Bahama’s. 

Het is algemeen geweten dat SBF’s bijzonder veel politieke invloed heeft/had in Washington vanwege zijn talrijke bipartisane donaties. Vele zijn er zelfs van overtuigd dat de FTX ponzi het nooit zo lang had kunnen uitzingen zonder de expliciete steun vanuit politieke hoek. Het verlies van deze aanklacht is dan ook een serieuze opdoffer in de vervolging van SBF.

Het is niet de eerste keer dat procedurefouten roet in het eten gooien. Vorige maand nog werd de Inbreuk “anti-omkooprichtlijnen” geschrapt vanwege gelijkaardige onregelmatigheden.