Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Rusland gaat crypto reguleren

In plaats van cryptocurrencies te verbieden, heeft de Russische regering besloten ze te reguleren. Hierbij legitimeert ze een “asset class” van 2 biljoen dollar in ’s werelds elfde grootste economie.

Een document met de principes voor de regulering van cryptocurrencies verscheen op dinsdagavond op de officiële website van de regering. Opmerkelijk is dat het plan de steun heeft van de centrale bank, die had opgeroepen tot een verbod op het delven en verhandelen van cryptocurrencies.

Dit is in de afgelopen maand het tweede land dat zijn standpunt om crypto te verbieden volledig omgooit en de kaart van regulering trekt.. India zette vorige week een stap in de richting van legalisatie met een belasting op de overdracht van digitale activa. Hoewel het tarief fors is (30%), werd de belasting door velen gezien als een stap in de richting van legalisering van crypto in de op vier na grootste economie.

Volgens het document van de regering, bezitten de Russische inwoners meer dan 12 miljoen cryptocurrency-rekeningen en ongeveer $ 26,7 miljard aan crypto. Verder melden ze dat Rusland momenteel de derde plaats in de wereld inneemt als het gaat over de Bitcoin mining capaciteit. Met dergelijke hoge volumes in het gebruik van cryptocurrencies is de overheid bezorgd deze ze misdrijven met crypt niet adequaat kunnen aanpakken.

In het voorstel wordt voorgesteld banken toe te staan als tussenpersoon te fungeren tussen gebruikers en cryptocurrencybeurzen. De instellingen zouden de identiteit van gebruikers moeten verifiëren, transacties moeten controleren op tekenen van illegale activiteiten, rails moeten bieden voor fiattransfers en informatie over transacties ten minste vijf jaar moeten bewaren. Banken zouden gebruikers ook de nodige documenten moeten verstrekken om hun belastingen aan te geven, en overheidsinstanties gegevens te verschaffen over transacties.

Op deze manier kunnen we toch constateren dat meer en meer belangrijke landen kiezen om cryptocurrencies niet te verbieden maar te gaan reguleren. Zo komen we stapje per stapje dichter bij globale adoptie.

Nieuws

WEF wil crypto reguleren

Het WEF publiceerde op 25 mei een nieuwe white paper met de de naam “Pathways to Crypto-Asset Regulation” waarin het beklemtoont dat er dringend meer regulatie nodig is. De paper bevat de gebruikelijke ongegronde beschuldigingen en vooroordelen over Bitcoin. Zo doen de auteurs een oproep

LEES VERDER »

Ledger stelt update uit na aanhoudende kritiek

Het regende bakken kritiek toen Ledger op 16 mei aankondigde dat het een nieuwe backup feature genaamd “Recover” zou lanceren. Zoals we vorige week al uitvoerig beschreven zou deze nieuwe update verschillende veiligheidsrisico’s inhouden en een serieuze afwijking zijn van de veiligheidsprincipes die het bedrijf

LEES VERDER »

Amerikaanse debt ceiling weer opgetrokken

President Joe Biden heeft eindelijk een deal te pakken over de nakende “debt ceiling” die vandaag nog steeds is vastgelegd op $31,4 biljoen. Dit schuldenplafond is een louter Amerikaans fenomeen waarbij de overheid van de VS zichzelf een limiet oplegt wat betreft het maximum aan

LEES VERDER »

Ledger update roept veel vragen op

De populairste hardware wallet producent ter wereld maakte de voorbije week misschien wel de grootste blunder uit zijn 9 jarige geschiedenis. Op 16 mei werd de nieuwe Ledger firmware versie 2.2.1 gelanceerd die de nieuwe functionaliteit ‘Ledger Recover’ bevat. Deze controversiële update maakt het mogelijk

LEES VERDER »