Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

De grote westwaartse mining migratie

Twee weken geleden heeft u van ons al vernomen dat er grote onweerswolken hangen boven het Chinese Bitcoin ecosysteem, sinds jaar en dag de wereldleider in Bitcoin mining met 65% van de globale rekenkracht. Vandaag kunnen we u met zekerheid zeggen dat de lange periode van Chinese dominantie abrupt aan zijn einde komt. Meer dan de helft van alle mining uitrusting ter wereld is in de laatste 2 maanden offline gegaan om het communistische land te verlaten, een ongeziene ommekeer in de 12-jarige geschiedenis van cryptocurrency. 

Gelukkig zijn zelfs zulke extreme gebeurtenissen niet in staat om Bitcoin uit zijn lood te slaan, dat via zijn algoritme elke 2 weken de cryptografische puzzels aanpast aan de omstandigheden. Op 3 juli tekende het Bitcoin netwerk een neerwaartse daling op van maar liefst 28% in zijn mining moeilijkheidsgraad, en verpulvert hiermee het vorige record dat nog dateert van 31 oktober 2011 (18%). 

Dit wilt ook zeggen dat de mining bedrijven die operationeel blijven nu enorme winsten kunnen boeken, Bitcoin game theory op zijn best! Voor de Chinese mining bedrijven is dit dan ook de perfecte storm, zij moeten namelijk 15,000 ton aan prijzige apparatuur het land zien uit te krijgen op zéér korte tijd (en dit terwijl het internationale vrachttransport nog steeds aanzienlijk ontwricht is door COVID-19). 

Ook verkopen is geen optie, want aangezien iedereen nu zijn uitrusting wilt dumpen, vallen de prijzen naar ongeziene laagtes. De grootste producent van mining uitrusting, Bitmain, heeft dan ook laten weten dat het de verkoop van nieuwe producten op zijn minst tot september stillegt. Wanneer het stof zal gaan liggen is nog maar de vraag, maar men spreekt van een overgangsperiode van minstens één volledig jaar om onderdak te vinden voor alle infrastructuur. Veelgenoemde plaatsten zijn de US, Canada, Rusland, Kazachstan, Paraguay etc..