Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Rusland en Iran slaan de handen in elkaar voor ontwikkeling stablecoin

Er heerst nog steeds een zwaar verbod op crypto transacties in Rusland. Toch opent het land nu zijn deuren voor cryptobetalingen voor import- en exportdoeleinden. De beslissing komt er nadat de Europese Unie Europese bedrijven herhaaldelijk een verbod had opgelegd om crypto gerelateerde diensten aan Rusland aan te bieden na de invasie van Oekraïne.

Rusland en Iran staan ​​beide op de zwarte lijst van landen die door westerse mogendheden worden gesanctioneerd. De Centrale Bank van Iran overweegt daarom om nu samen met de Russische Federatie een stablecoin te ontwikkelen voor internationale handelstransacties. 

Het nieuws werd op 16 januari aangekondigd door Alexander Brazhnikov, uitvoerend directeur van de Russian Association of Crypto Industry and Blockchain. Brazhnikov suggereerde bovendien dat de digitale valuta gekoppeld zal zijn aan goud. De stablecoin zou onder andere gebruikt worden in de speciale economische zone Astrakhan, een belangrijke Russische aanmeerhaven voor Iraanse vrachtschepen.

Rusland en Iran kijken de laatste jaren steeds meer naar digitale activa als waardig alternatief voor het SWIFT-betalingssysteem. Bovendien kondigde Sber, één van de grootste banken in Rusland, in december 2022 aan dat ze zich nog meer zullen afzetten tegen de dollar door gebruik te gaan maken van goudtransacties. 

De politieke manoeuvres passen binnen een grotere strategie van niet westerse landen om de macht van het dollar systeem te ondermijnen.