Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Prometheum, crypto poppenkast met de hand van Gensler?

Prometheum, een crypto-startup, heeft onlangs de aandacht getrokken als hét voorbeeld van regelgevende naleving van de SEC (Securities and Exchange Commission). Het bedrijf omschrijft zichzelf als een markt ecosysteem voor digitale effecten en is de eerste crypto-georiënteerde broker-dealer die zich registreert bij de SEC en lid wordt van de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA). De mede-CEO, Aaron Kaplan, voorheen  een totaal onbekende naam in de crypto industrie, mocht ook meteen getuigen voor het House Financial Services Committee en benadrukte het duidelijke regelgevende pad naar naleving dat door de SEC is uitgestippeld. Een pad dat voor de 99% andere bedrijven uit de crypto-industrie helemaal niet zo duidelijk en rechtlijnig blijkt te zijn. Bovendien leek de getuigenis van de heer Kaplan voor het congres meer op een vooraf afgesproken toneelspel, dan een werkelijke getuigenis.

Hoewel sommige waarnemers in de branche kritiek hebben geleverd op Prometheum en de levensvatbaarheid en oorsprong van het bedrijf in twijfel hebben getrokken, schrijft Kaplan het succes van het bedrijf toe aan jarenlang hard werken om een compliant en gereguleerd handelsplatform op te bouwen. De regelgevende status van het bedrijf heeft vragen opgeroepen, waarbij critici suggereren dat het bedrijf voorkeursbehandeling heeft gekregen van regelgevers omdat het de standpunten van de SEC over crypto-regulering ondersteunt.  Het team van Prometheum bevat bovendien meerdere voormalige medewerkers van de SEC en FINRA (welbekende Amerikaanse regelgevende instanties).

Het succes van Prometheum sluit aan bij de nadruk van SEC-voorzitter Gary Gensler op naleving van de achterhaalde wetgeving in de crypto branche. Er zijn echter logischerwijze vragen gerezen over het feit dat Prometheum op dit moment geen ondersteuning biedt voor het handelen in populaire cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum. Bovendien zijn er zorgen geuit over het bedrijfsmodel en de banden met China-gerelateerde bedrijven. Sommigen beweren dat de goedkeuring van Prometheum mogelijk onderdeel is van de strategie van de SEC om de wetgevings marktstructuur voorstellen van de Republikeinen tegen te werken.

De crypto-industrie en experts op sociale media hebben Prometheum kritisch onderzocht, waarbij ze de paper trails, het bedrijfsmodel en de regelgevende goedkeuring hebben geanalyseerd. Er zijn vragen gesteld over de vertraging bij de lancering van het product, betalingen aan verbonden bedrijven met serieuze regel- en wetgeving problemen, en de aard van de goedkeuring door de SEC.
De Blockchain Association heeft zelfs een verzoek ingediend op basis van de Freedom of Information Act om gerelateerde documenten van de SEC te verkrijgen. Dit verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd.