Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Gelekte video van Gensler uit 2018: “Driekwart van de cryptocurrencies zijn geen securities”

Gensler in 2018: “Driekwart van de cryptocurrencies zijn geen securities”

In de herfst van 2018 gaf Gary Gensler, voormalig professor aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), les in een vak genaamd “Blockchain and Money”. In een video die onlangs is opgedoken, verklaarde Gensler dat driekwart van de cryptocurrencies gelijk staan aan grondstoffen (commodities) of cash en dus geen effecten (securities) zijn. Deze video leidde tot kritiek van CEO Brian Armstrong en de crypto-gemeenschap op de vermeende hypocrisie van Gary Gensler, het hoofd van de SEC.

 

Brian Armstrong en Coinbase gaan zelf de strijd aan met Gensler en de SEC

 

Reeds in juli 2022 heeft Coinbase een petitie ingediend bij de SEC met de vraag of de bestaande regelgevingsprocessen voor effecten ook van toepassing kunnen zijn op de cryptobranche. Tot op heden heeft Coinbase geen specifieke publieke reactie gekregen van de SEC op deze petitie.

In maart ontving Coinbase echter zelf een Wells notice van de SEC, wat een formele waarschuwing is dat een handhavingsactie tegen de beurs te verwachten was.
Ondertussen heeft Coinbase vorige maandag juridische stappen ondernomen tegen de SEC en een federale rechter gevraagd om de toezichthouder te dwingen haar antwoord op de petitie te delen. Dit verzoek van Coinbase volgt op de vele handhavingsacties die de SEC heeft ondernomen tegen individuen en entiteiten in de cryptobranche.