Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bhutan mined al jaren Bitcoin

Een paar weken geleden verbaasde het koninkrijk van Bhutan de wereld toen bekend werd dat het Bhutaanse Druk Holding & Investing (DHI) als eerste sovereign wealth fund ter wereld investeert in cryptocurrency. Ondertussen blijkt dat het fonds ook druk in de weer is met het opzetten van overheid gesponsorde Bitcoin mining datacenters in het kleine landje te midden van het Himalaya gebergte.

In een interview met de lokale krant “The Bhutanese” licht DHI een tipje van de sluier over de significantie en omvang van hun Bitcoin mining ambities. Zo laat het land weten al actief te zijn in de mining industrie sinds de Bitcoin prijs rond de $5000 schommelde, wat rond de periode van april 2019 was. Hiermee is het het enigste land ter wereld naast El Salvador dat openlijk Bitcoin mined.

Toch blijven er enorm veel mysteries hangen rond de exacte intenties van Bhutan. Zo is de import van computer chips de laatste jaren werkelijk ontploft. Het land importeerde vorig jaar $142 miljoen aan chips tegenover slechts $1,1 miljoen in 2020. De aankoop is goed voor maar liefst 10% van de totale handel van Bhutan in 2022.

Bovendien blijkt dat Bhutan ook aan de onderhandelingstafel zit met Bitdeer, één van de grootste Bitcoin mining bedrijven ter wereld. Een nieuw rapport van Bitdeer onthult dat het land ambities heeft om een Bitcoin mining datacenter op te zetten van maar liefst 100MW. De aanbouw hiervan zou beginnen in het tweede kwartaal van 2023 en zou in totaal goed zijn voor net iets minder dan 1% van de globale mining hashrate.

Of de werkzaamheden effectief van start zullen gaan is nog niet duidelijk. De pijnlijke faillissementen van het afgelopen jaar en de aanhoudende bear market hebben ook in Bhutan onvermijdelijk roet in het eten gegooid.

Hoe dan ook is Bhutan de perfecte kandidaat om een grote Bitcoin mining hub te worden. Het land beschikt over enorme hoeveelheden stuwdammen dankzij de vele rivieren en gunstige ligging. De hydro-elektrische energie maakt maar liefst 30% uit van het Bhutaanse bruto binnenlands product en zowat alle 800.000 bewoners van het land worden door deze stuwdammen van elektriciteit voorzien.

Nieuws

WEF wil crypto reguleren

Het WEF publiceerde op 25 mei een nieuwe white paper met de de naam “Pathways to Crypto-Asset Regulation” waarin het beklemtoont dat er dringend meer regulatie nodig is. De paper bevat de gebruikelijke ongegronde beschuldigingen en vooroordelen over Bitcoin. Zo doen de auteurs een oproep

LEES VERDER »

Ledger stelt update uit na aanhoudende kritiek

Het regende bakken kritiek toen Ledger op 16 mei aankondigde dat het een nieuwe backup feature genaamd “Recover” zou lanceren. Zoals we vorige week al uitvoerig beschreven zou deze nieuwe update verschillende veiligheidsrisico’s inhouden en een serieuze afwijking zijn van de veiligheidsprincipes die het bedrijf

LEES VERDER »

Amerikaanse debt ceiling weer opgetrokken

President Joe Biden heeft eindelijk een deal te pakken over de nakende “debt ceiling” die vandaag nog steeds is vastgelegd op $31,4 biljoen. Dit schuldenplafond is een louter Amerikaans fenomeen waarbij de overheid van de VS zichzelf een limiet oplegt wat betreft het maximum aan

LEES VERDER »

Ledger update roept veel vragen op

De populairste hardware wallet producent ter wereld maakte de voorbije week misschien wel de grootste blunder uit zijn 9 jarige geschiedenis. Op 16 mei werd de nieuwe Ledger firmware versie 2.2.1 gelanceerd die de nieuwe functionaliteit ‘Ledger Recover’ bevat. Deze controversiële update maakt het mogelijk

LEES VERDER »