Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Eerste crypto sovereign wealth fund

De crypto industrie bevindt zich niet langer in de kinderschoenen. Bijna overal ter wereld is men zich nu bewust van deze technologische revolutie en sommige landen zijn zelfs begonnen met het accepteren van deze digitale activa.

Bhutan, een klein landje gelegen in het hart van de Himalaya, blijkt een van die regio’s te zijn. Er wordt gezegd dat het land in het geheim miljoenen dollars heeft geïnvesteerd in Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Deze informatie zou aan het licht gekomen zijn door een rapport van Forbes, waaruit blijkt dat daar een staatsinvesteringsfonds onder de naam Druk Holding & Investments al sinds 2022 geïnvesteerd zit in cryptocurrencies.

Druk’s investering van tientallen miljoenen dollars in crypto zou een vreemde stap zijn voor een investeringsmaatschappij die bedoeld is om binnenlandse ondernemingen te promoten. Echter toen crypto-leningverstrekkers BlockFi en Celsius failliet gingen, werden bij de rechtbank documenten ingediend waarin de namen van klanten en kredietverstrekkers van deze bedrijven werden genoemd, waaronder die van Druk.

Druk had een lening van 30 miljoen USDC uitstaan bij BlockFi. Na het faillissement heeft BlockFi een klacht ingediend bij Thimpu, de hoofdstad van Bhutan en de thuisbasis van Druk, omdat de lening nog niet was terugbetaald. Terwijl Druk 1.888 BTC als onderpand had gegeven voor de lening, was dit niet voldoende om de lening terug te betalen toen BlockFi dit eiste. Hierdoor heeft het bedrijf nog steeds 820.000 dollar aan openstaande schuld.

Druk had ook een account bij Celsius. En ook de namen van alle klanten van Celsius werden gepubliceerd in de rechtszaak rondom het faillissement. Hoewel Druk op dat moment geen lening had bij Celsius, had het tussen april en juni 2022 ongeveer 18 miljoen dollar aan munten gestort en 65 miljoen dollar aan cryptovaluta opgenomen.

Als het inderdaad een staatsinvesteringsfonds is, lijkt het het eerste te zijn dat crypto rechtstreeks bezit. Al enkele jaren speculeren vermogensbeheerders dat door de overheid gesteunde fondsen cryptocurrency beginnen op te kopen. Tot dusver zijn er echter alleen bekende gevallen waarin deze fondsen aandelen kochten van bedrijven die crypto bezitten, aldus Duncan Bonfield, CEO van het International Forum of Sovereign Wealth Funds.

Het Noorse overheidspensioenfonds, ’s werelds grootste staatsinvesteringsfonds, is bijvoorbeeld aandeelhouder van MicroStrategy, een business intelligence-bedrijf met een enorme hoeveelheid bitcoin. Dit betekende dat het fonds in 2020 incidenteel 600 bitcoin bezat.

Dat overheden crypto beginnen aanvaarden is weliswaar oud nieuws, aangezien ook El Salvador Bitcoin als wettelijk betaalmiddel heeft aanvaard en de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) van bitcoin een officiële reservevaluta gemaakt.

De geheimzinnigheid rond het staatsinvesteringsfonds van Bhutan doet wel opkijken en daar zal zeker nog heel wat stof rond opwaaien. Wij volgen het op!