Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Ordinals zorgen voor bedenkingen bij Bitcoin experts

Cyberbeveiligingsexperts luiden alarm over kwetsbaarheden in het Bitcoin beveiligingsmodel. Deze beveiligingsproblemen wijzen op het Ordinals Protocol en inscripties. Een veiligheidsrisico in Bitcoin is ontdekt en gemarkeerd door de National Vulnerability Database (NVD) en deze fout wijst op het Ordinals Protocol, op 9 december. Deze fout zorgt ervoor dat gegevens verborgen kunnen worden als code in Bitcoin Core- en Bitcoin Knots-versies, wat gevolgen heeft voor de netwerk, aldus het rapport.

NVD verwees op hun website naar een post van een Bitcoin Core-ontwikkelaar op sociale media. Deze ontwikkelaar, Luke Dashjr, wijst erop dat inscriptions misbruik maken van een Bitcoin Core-bug om het netwerk te overbelasten met ongewenste gegevens. Een andere persoon vergeleek het met grote hoeveelheid spam bij e-mail, waardoor het moeilijker is om belangrijke e-mail en relevante gegevens te filteren.

Oorspronkelijk gelanceerd door collega Bitcoin Core-ontwikkelaar Casey Rodarmor in januari, zijn Ordinals-inscripties – vergelijkbaar met NFT’s – digitale activa die zijn ingeschreven op één Satoshi, de kleinste denominatie van een Bitcoin. Het inschrijven van media zoals illustraties en video op individuele Satoshi’s is mogelijk dankzij de Taproot-upgrade die in november 2021 op het Bitcoin-netwerk werd gelanceerd.

De populariteit van inscriptions heeft echter ook geleid tot een stijging van de kosten voor het verzenden van een Bitcoin-transactie, wat volgens Hansen te wijten is aan de resulterende stijging van de vraag naar onmiddellijke blockspace. Tegenstanders wijzen op deze hogere kosten als een andere reden waarom het protocol moet worden stopgezet.