Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Ook IMF volledig in de ban van CBDC’s

Niet enkel landen en continenten zijn volledig in de ban van Central Bank Digital Currencies (CBDC’s), ook globale instituten zoals het IMF en de Wereldbank steken niet langer onder stoelen of banken dat ze de hele wereldbevolking liefst zo snel mogelijk zien overstappen op centraal gestuurde betaalmunten.

Tijdens de IMF Spring Meeting, dat dit jaar doorging tussen 10 en 16 april, werd het thema van CBDC’s dan ook uitvoerig besproken. Zo kondigde IMF Adjunct-directeur Bo Li het “CBDC handboek” aan. Het lijvige document, dat uit 19 hoofdstukken zal bestaan, zal in verschillende delen gepubliceerd worden in de komende 5 jaar.

Het IMF wil met dit handboek de ondertussen meer dan 100 landen die bezig zijn met de ontwikkeling van een CBDC ondersteunen met “informatie, ervaring, nieuwe inzichten en handige frameworks”. Ook zal er een volledig hoofdstuk toegewijd zijn aan controversiële eigenschappen zoals gelimiteerde houdbaarheidsdatums, programmeerbaarheid en centralisatie.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Bo Li, die in een vorig leven vice gouverneur was van de centrale bank van China, zich positief uitlaat over CBDC’s. In een statement van vorig jaar blijkt duidelijk dat de IMF adjunct-directeur grote fan is van de controle eigenschappen die de kern vormen van deze nieuwe digitale munten:

“Door CBDC’s te programmeren kan het geld voor heel precieze doelstellingen gebruikt worden. Zo kunnen we beslissen welke personen het geld wel of niet kunnen gebruiken alsook welke transacties je er mee kan uitvoeren en welke niet.”

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »