Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Oman kiest voor digitale revolutie met indrukwekkend Bitcoin mining project

De overheid van Oman heeft zonet het licht op groen gezet voor een ambitieus Bitcoin mining plan met een omvang van maar liefst $1,1 miljard. De Bitcoin mining faciliteit zal bij afwerking een capaciteit hebben van maar liefst 800 MW. De “Autoriteit voor Regulatie van Publieke Diensten”, het bestuurlijke orgaan dat zorgt voor de goedkeuring en ondersteuning van grootschalige projecten, liet het volgende optekenen:

“Bitcoin mining ligt volledig in lijn met ons doel om de Omaanse economie meer te diversifiëren. Zo kunnen we nieuwe technologieën integreren zonder onze ethische en duurzame normen uit het oog te verliezen.”

Het is voor de streng religieuze overheid van Oman ook zeer belangrijk dat ondernemingen volledig conform zijn met de Islamitische wet. Daarom wordt het project in goede banen geleid door het Omaanse bedrijf Exahertz, dat al sinds 2019 in samenspraak met de overheid bezig is met het uittekenen van de plannen. De goedkeuring geeft weer maar eens aan dat Bitcoin en de Islam een perfecte match zijn. Zo zijn er binnen het Islamitische recht veel praktijken, zoals het vragen interest of de oneerlijke productie van geld, die als “Riba” of verboden worden beschouwd. Er werd in Bitcoin kringen dan ook al jaren geschreven over het potentieel van deze merkwaardige kruisbestuiving en met de beslissing van Oman worden deze verwachtingen nu ook realiteit.

Ook geografisch gezien is de nieuwe samenwerking een voltreffer. Het land beschikt namelijk over indrukwekkende hoeveelheden goedkope olie. In een eerste fase zou de Bitcoin mining faciliteit zelfs in grote mate kunnen draaien op een fenomeen dat men “gas flaring” noemt. Hierbij wordt overtollig gas, dat onvermijdelijk vrijkomt bij de ontginning van olie en meestal zonder doel wordt verbrand, volledig toegewijd aan het opwekken van elektriciteit voor de Bitcoin mining rigs.

De aankondiging toont aan dat de Bitcoin wapenwedloop op het niveau van natiestaten op volle toeren draait. Verschillende landen lanceerden het voorbije jaar opvallende strategieën om hun Bitcoin positie op te bouwen:

  • El Salvador is bezig met de aanleg van een Bitcoin mining faciliteit onder de naam “Volcano Energy”. De financiering wordt geraamd op $1 miljard en zal naar schatting een vermogen hebben van 241 MW.

  • Met Druk Holding & Investing richtte Bhutan het eerste sovereign wealth fund ter wereld op dat investeert in cryptocurrency. Onlangs werd bekendgemaakt dat het land een Bitcoin mining faciliteit heeft afgewerkt van $500 miljoen.

  • Liechtenstein treft voorbereidingen om het voor haar burgers mogelijk te maken overheidsgerelateerde betalingen uit te voeren in Bitcoin.

Nieuws

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »

Zo verlies je $500,000 aan Bitcoin

We kennen het allemaal: de angst om een fout te maken tijdens een belangrijke Bitcoin transactie. Voor Paxos, het bekende stablecoin bedrijf achter Pax Dollar (USDP) en Paypal USD, werd deze nachtmerrie vorige week de waarheid. Op 10 september betaalde het bedrijf maar liefst 20

LEES VERDER »

El Salvador viert twee jaar Bitcoin

Het is bijna niet te geloven maar Bitcoin is ondertussen al 2 jaar de officiële betaalmunt van El Salvador. Niemand kon bij de inhuldiging van “Ley Bitcoin” op 7 september 2021 voorspellen welke lange termijn effecten deze gewaagde zet van staatshoofd Nayib Bukele teweeg zou

LEES VERDER »