Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Nieuwe arrestatie Tornado Cash dossier

We schreven al uitvoerig over het arrest en het opkomende proces tegen Tornado Cash software ontwikkelaar Alexey Pertsev. Ondertussen heeft de Amerikaanse overheid twee andere ontwikkelaars in verdenking gesteld.

Roman Storm (Amerikaan, 34 jaar) werd op 23 augustus gearresteerd maar is ondertussen al terug vrijgelaten op borgtocht. Roman Semenov (Rus, 35 jaar) daarentegen is nog steeds voortvluchtig. Het gaat volgens de Amerikaanse aanklagers om twee “belangrijke kopstukken” met veel invloed in het Tornado Cash project.

Volgens de aanklacht zouden de ontwikkelaars het onder andere nagelaten hebben om KYC- en AML -procedures in te bouwen in de software. Een compleet onzinnig verwijt voor een service die net privacy en anonimiteit probeert te verschaffen aan zijn gebruikers. Storm en Semenov kunnen allebei tot 25 jaar gevangenisstraf oplopen.

De Amerikaanse overheid legde in augustus van vorig jaar verregaande sancties op aan Tornado Cash vanwege zogenaamde “frauderisico’s” en beschuldigde hen ook van het witwassen van meer dan $1 miljard.

Tornado cash is een “crypto mixer” die gebruik maakt van open source software. Cryptocurrency gebruikers kunnen hun geld met deze applicatie “mixen” om hun anonimiteit en privacy te verhogen.