Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Signature mee de dieperik in

Naast Silvergate en SVB sloot dit weekend ook de laatst overblijvende pilaar van cryptovriendelijke banken, Signature Bank, zijn deuren. Met zijn imposante balans van $110 miljard is het na Washington Mutual en SVB het derde grootste bankimplosie uit de Amerikaanse geschiedenis.

De “Tripple S Banks” stonden bekend als de ruggengraat van de crypto sector in Amerika. De bankrun die Silvergate en SVB op de knieën dwong sloeg dan ook snel over op Signature. Op vrijdag 10 maart werd er op korte tijd voor $10 miljard aan fondsen opgehaald bij de bank. Na een hectisch weekend leek het bestuur van het bedrijf zondag namiddag de situatie opnieuw onder controle te hebben. Tot verbazing van iedereen namen New York regulators kort daarna de leiding van het bedrijf over om het faillissement voor te bereiden.

Er rijzen terecht veel vragen bij de ondergang van deze derde bank. Om te beginnen was de boekhouding van Signature helemaal niet zo desastreus als haar twee voorgangers en bovendien was ook de bankrun niet van dezelfde grootteorde.

Het is geen geheim dat de wijdverspreide paniek van vorige week mee werd aangewakkerd door de aanhoudende anti-crypto lobby in Washington, vooral dan vanuit Democratische hoek. Met de neergang van de “Tripple S Banks” heeft deze lobby nu een heel grote slag binnengehaald.

Ondertussen voeren de bankregulators de druk ook verder op bij andere banken die misschien overwegen om cryptobedrijven bij te staan. Spijtig genoeg is “Operapion Chokepoint”, de onheilspellende waarschuwing van Nic Carter van vorige maand, duidelijk realiteit geworden.

De vraag is waar de grote cryptobedrijven zoals Coinbase en Paxos terecht zullen kunnen voor hun bancaire aangelegenheden nu het Amerikaanse aanbod is omgetoverd tot een verlaten woestijn.

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »