Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Signature mee de dieperik in

Naast Silvergate en SVB sloot dit weekend ook de laatst overblijvende pilaar van cryptovriendelijke banken, Signature Bank, zijn deuren. Met zijn imposante balans van $110 miljard is het na Washington Mutual en SVB het derde grootste bankimplosie uit de Amerikaanse geschiedenis.

De “Tripple S Banks” stonden bekend als de ruggengraat van de crypto sector in Amerika. De bankrun die Silvergate en SVB op de knieën dwong sloeg dan ook snel over op Signature. Op vrijdag 10 maart werd er op korte tijd voor $10 miljard aan fondsen opgehaald bij de bank. Na een hectisch weekend leek het bestuur van het bedrijf zondag namiddag de situatie opnieuw onder controle te hebben. Tot verbazing van iedereen namen New York regulators kort daarna de leiding van het bedrijf over om het faillissement voor te bereiden.

Er rijzen terecht veel vragen bij de ondergang van deze derde bank. Om te beginnen was de boekhouding van Signature helemaal niet zo desastreus als haar twee voorgangers en bovendien was ook de bankrun niet van dezelfde grootteorde.

Het is geen geheim dat de wijdverspreide paniek van vorige week mee werd aangewakkerd door de aanhoudende anti-crypto lobby in Washington, vooral dan vanuit Democratische hoek. Met de neergang van de “Tripple S Banks” heeft deze lobby nu een heel grote slag binnengehaald.

Ondertussen voeren de bankregulators de druk ook verder op bij andere banken die misschien overwegen om cryptobedrijven bij te staan. Spijtig genoeg is “Operapion Chokepoint”, de onheilspellende waarschuwing van Nic Carter van vorige maand, duidelijk realiteit geworden.

De vraag is waar de grote cryptobedrijven zoals Coinbase en Paxos terecht zullen kunnen voor hun bancaire aangelegenheden nu het Amerikaanse aanbod is omgetoverd tot een verlaten woestijn.

GRATIS WEBINAR:
Veilig leren investeren in Bitcoin & Crypto

Zaterdag 13 juli - 11u