Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

New York pakt Bitcoin aan met nieuwe wet

Wetgevers in New York hebben vorige week een wetsvoorstel aangenomen om bepaalde Bitcoin mining activiteiten, die op koolstof gebaseerde energiebronnen draaien, te verbieden. De maatregel gaat nu naar het bureau van gouverneur Kathy Hochul, die de wet kan ondertekenen of er haar veto over kan uitspreken.

Het wetsvoorstel van New York, dat eind april door de Assemblee van de Staat werd goedgekeurd voordat het naar de Senaat ging, roept op tot een verbod van twee jaar op bepaalde cryptocurrency mining activiteiten die gebruik maken van de proof-of-work procedure om blockchaintransacties te valideren. Proof-of-work mining, die geavanceerde apparatuur en een grote hoeveelheid elektriciteit vereist, wordt gebruikt om Bitcoin te creëren en het netwerk te beveiligen. Ethereum schakelt over op een minder energie-intensief proces (Proof-of-stake), maar zal deze methode nog minstens een paar maanden gebruiken.

Wetgevers die de wetgeving steunen, zeggen dat ze de koolstofvoetafdruk van de staat willen beperken door mining aan te pakken die elektriciteit gebruikt uit energiecentrales die fossiele brandstoffen verbranden. Als de wet wordt aangenomen, mogen mining bedrijven twee jaar lang hun vergunningen niet verlengen of uitbreiden, tenzij ze 100% hernieuwbare energie gebruiken. Evenwel mogen er geen nieuwe miners bijkomen. Dit zijn uiteraard zeer disproportionele maatregelen, gezien dit vrijwel onmogelijk is en er momenteel geen enkele industrie voor 100% op hernieuwbare energie draait.

Als gouverneur Hochul het wetsvoorstel ondertekent, zou dat van New York de eerste staat in de VS maken die infrastructuur voor blockchain-technologie verbiedt. Insiders uit de industrie vertellen CNBC ook dat het een domino-effect zou kunnen hebben in de VS, die momenteel de voorhoede vormt van de wereldwijde Bitcoin mining industrie, goed voor 38% van de hashrate wereldwijd.

Het duurzame energiegebruik van de wereldwijde Bitcoin mining industrie wordt momenteel op iets minder dan 60% geschat en onderzoek schat dat dit percentage dichter bij 80% ligt voor de miningactiviteiten in de staat New York.

Volgens vele experten is dit een grote tegenslag voor de staat en zal deze wet zijn toekomst als leider op het gebied van technologie en wereldwijde financiële diensten in de kiem smoren. Nog belangrijker is om te beseffen dat de overheid op deze manier wilt bepalen waar energie al dan niet gebruikt voor mag worden. Zullen we dan ook maar kerstlampjes verbieden, gezien dit meer energie verbruikt dan het Bitcoin netwerk?