Verbruikt Bitcoin te veel energie?

Hoe waardevoller de totale markt wordt, hoe meer elektriciteit er benodigd is om het netwerk te beschermen. Dit is net iets positiefs! Je kan namelijk onmogelijk 1 biljoen Euro aan zuurverdiende spaarcentjes betrouwbaar bewaken zonder een zeer competent security team. Verbruikt Bitcoin te veel energie? Dit is de vraag die we uitgebreid beantwoorden in dit artikel.

Over weinig zaken is al zoveel inkt gevloeid als het energieverbruik van Bitcoin. Dit hoeft niet te verbazen aangezien Bitcoin de meest transparante technologie ooit is, ook op het vlak van kostprijs. Iedereen die een half uurtje research doet, kan relatief gemakkelijk zelf berekenen hoeveel energie nodig is om het bitcoin netwerk te onderhouden. Dezelfde oefening maken voor het globaal energieverbruik van airconditioners bijvoorbeeld is al een pak moeilijker, je zou er nochtans 17 Bitcoin netwerken mee kunnen aandrijven!

 

Electriciteitsverbruik ≠ energieverbruik

Laten we even een krantenkop ontleden die je de laatste 12 maanden misschien al eens bent tegenkomen: “Bitcoin gebruikt evenveel elektriciteit als Argentinië”. Hoewel deze stelling strikt gezien inhoudelijk klopt, is ze op zijn minst misleidend te noemen. Het netwerk dat Bitcoin beveiligt gebruikt ongeveer 120 TWh aan energie op jaarbasis, wat inderdaad ongeveer overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van Argentinië. Elektriciteitsverbruik en energieverbruik zijn echter wel twee enorm uiteenlopende maatstaven, het elektriciteitsverbruik van Argentinië maakt zo slechts 12,5%(!!) uit van zijn totale energieverbruik.

Er zal naar alle waarschijnlijkheid ooit een dag komen waarop Bitcoin meer energie gebruikt dan middelgrote landen zoals Argentinië of Polen, maar dat is zeker nog niet voor morgen!

 

Meer transacties ≠ meer energieverbruik

Een andere stelling die heel vaak terugkomt; één transactie verbruikt evenveel energie als een heel gezin gedurende een maand. Laat ons hier duidelijk over zijn: deze uitspraak is compleet misplaatst. Bitcoin transacties zijn namelijk op geen enkele manier gekoppeld aan energieverbruik. Beweren dat het aantal Bitcoin transacties een invloed heeft op het energiegebruik van het netwerk is even misplaatst als beweren dat het aantal bezoekers in de cinemazaal een invloed heeft op het energieverbruik van de filmvoorstelling. In ons artikel over het Lightning netwerk leggen we in detail uit hoe Bitcoin transacties voor dagelijks gebruik zo goed als gratis zijn en geen energie kosten!

Waar wordt al die energie dan wel voor gebruikt? Wel die is afhankelijk van hoeveel koopkracht er cryptografisch wordt beveiligd door het netwerk. Met andere woorden, hoe waardevoller Bitcoin wordt, hoe meer elektriciteit er benodigd is om het netwerk te beschermen. En dit is net iets heel positiefs! Je kan namelijk onmogelijk 1 biljoen dollar zuurverdiende spaarcentjes betrouwbaar bewaken zonder een zeer competent security team in te huren. In dit geval bestaat dit zeer bekwame security team uit wat men de miners noemt, en ze zorgen voor zeer strikte beveiliging door cryptografie, rekenkracht én energie aan te wenden.

Dit security team wordt ook steeds efficiënter en efficiënter. Bitcoin is dus heel schaalbaar en gaat elke dag doeltreffender te werk!

 

Bitcoin is groener dan u!

Geen onbelangrijk detail in heel dit verhaal over energieconsumptie is de samenstelling van de energiebronnen. Een grootschalige studie van Cambridge University leert ons dat Bitcoin veruit de groenste technologie op aarde is.

 

Verbruikt Bitcoin te veel energie?
Grootschalige studie van de Universiteit van Cambridge

Volgens de bevindingen van Cambridge is maar liefst 39% van alle energie die gebruikt wordt door het netwerk afkomstig van hernieuwbare bronnen! Wanneer we dit bijvoorbeeld vergelijken met Vlaanderen moeten we concluderen dat er hier enkel maar gedroomd kan worden van dergelijke energiemix (Vlaanderen zit nu ongeveer aan 7% hernieuwbare energie).

 

Bitcoin zoekt hernieuwbare bronnen van energie op

Hoe komt het dat Bitcoin zo groen is? De kracht van het Bitcoin netwerk bestaat hem er net in dat het volledig onverschillig is tegenover geografische locatie. We weten allemaal dat groene energie enorm overvloedig en betaalbaar kan zijn op bepaalde plaatsen. Het probleem schuilt hem net in de toegankelijkheid van deze hernieuwbare energie hotspots. Onze steden en metropolen bevinden zich namelijk al te vaak in energiearme regio’s waardoor we gedwongen zijn enorme hoeveelheden fossiele brandstof aan te voeren. Welnu, voor Bitcoin maakt het niet uit of je duurzame geothermale energie verafgelegen ligt in IJsland, of de vulkaanenergie enkel te vinden is in de jungles van El Salvador, of de overvloed aan stuwdamenergie zich voornamelijk schuilhoudt in de koude toendra’s van Canada. Bitcoin miners schikken zich naar de locatie van deze hotspots zodat de hotspots zich niet moeten schikken naar de locatie van de Bitcoin miners, hierdoor kan het netwerk een overvloed aan goedkope ecologische energie aanboren.

Verbruikt Bitcoin te veel energie?
Bitcion miners in Rusland

We zijn dan ook niet verbaasd over de uitzonderlijke cijfers van Cambridge, we verwachten zelfs dat deze cijfers de komende jaren nog verder zullen stijgen.

 

Nieuws

Meer Bitcoin ETF’s in aantocht

Op 19 maart 2021 heeft SkyBridge Capital, beleggingsonderneming onder leiding van bekende New Yorker Anthony Scaramucci, zijn aanvraag ingediend om een Bitcoin ETF (Exchange-Traded Fund) op poten te zetten. Skybridge is na WisdomTree, NYDIG, Valkyrie, VanEck en Fidelity ondertussen al de zesde (!!) grote speler

LEES VERDER »

Coinjoin day: elk jaar op 5 april

Op 5 april 2021, wordt voor het tweede jaar op rij CoinJoin dag gevierd onder Bitcoiners. De feestdag vindt zijn oorsprong in het befaamde “executive order 6102”, uitgevaardigd op 5 april 1933. Op deze dag bekrachtigde Amerikaans president Franklin D. Roosevelt een wet die het

LEES VERDER »

Vermogensbeheer Blackrock betreedt de arena

Het is zo ver: ‘s Werelds grootste vermogensbeheerder waagt zich voor het eerst aan Bitcoin. Uit zijn laatste rapport van 31 maart 2021 blijft dat deze “reus van Wall Street” eerder dit jaar voor 6,5 miljoen aan Bitcoin Future contracts heeft ingekocht. Al bij al

LEES VERDER »
Nodig

NYDIG bereidt Bitcoin voor op massa-adoptie

Op 5 mei kwam NYDIG (Institutioneel Bitcoin bedrijf met een focus op financiële diensten) met het grote nieuws op de proppen: een partnership met FIS (Fidelity National Information Services). FIS is een Amerikaanse Fintech gigant en is de provider van de software voor duizenden banken

LEES VERDER »

Solana ecosystem helpt transactiekosten verlagen

Solana is een project met een beloftevolle toekomst. Hun coin vind je terug als SOL. Hun PoH (Proof of History) toepassing, implementeert een delay functie waardoor men verschillende blockchains in sync kan laten lopen. Dit zorgt ervoor dat circa. 50 000 transacties/seconde mogelijk zijn! Eigenlijk

LEES VERDER »

Zwerfgoed

Bij deze authentieke grassroots organisatie kunnen jongeren terecht die moeilijk hun draai vinden in ons traditioneel educatiesysteem en onze steeds sneller veranderende maatschappij. In De Hoeve worden de jongeren aangezet en gestimuleerd om hun talenten te verkennen en iets moois te creëren dat aansluit bij

LEES VERDER »