Verbruikt Bitcoin te veel energie?

Hoe waardevoller de totale markt wordt, hoe meer elektriciteit er benodigd is om het netwerk te beschermen. Dit is net iets positiefs! Je kan namelijk onmogelijk 1 biljoen Euro aan zuurverdiende spaarcentjes betrouwbaar bewaken zonder een zeer competent security team. Verbruikt Bitcoin te veel energie? Dit is de vraag die we uitgebreid beantwoorden in dit artikel.

Over weinig zaken is al zoveel inkt gevloeid als het energieverbruik van Bitcoin. Dit hoeft niet te verbazen aangezien Bitcoin de meest transparante technologie ooit is, ook op het vlak van kostprijs. Iedereen die een half uurtje research doet, kan relatief gemakkelijk zelf berekenen hoeveel energie nodig is om het bitcoin netwerk te onderhouden. Dezelfde oefening maken voor het globaal energieverbruik van airconditioners bijvoorbeeld is al een pak moeilijker, je zou er nochtans 17 Bitcoin netwerken mee kunnen aandrijven!

 

Electriciteitsverbruik ≠ energieverbruik

Laten we even een krantenkop ontleden die je de laatste 12 maanden misschien al eens bent tegenkomen: “Bitcoin gebruikt evenveel elektriciteit als Argentinië”. Hoewel deze stelling strikt gezien inhoudelijk klopt, is ze op zijn minst misleidend te noemen. Het netwerk dat Bitcoin beveiligt gebruikt ongeveer 120 TWh aan energie op jaarbasis, wat inderdaad ongeveer overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van Argentinië. Elektriciteitsverbruik en energieverbruik zijn echter wel twee enorm uiteenlopende maatstaven, het elektriciteitsverbruik van Argentinië maakt zo slechts 12,5%(!!) uit van zijn totale energieverbruik.

Er zal naar alle waarschijnlijkheid ooit een dag komen waarop Bitcoin meer energie gebruikt dan middelgrote landen zoals Argentinië of Polen, maar dat is zeker nog niet voor morgen!

 

Meer transacties ≠ meer energieverbruik

Een andere stelling die heel vaak terugkomt; één transactie verbruikt evenveel energie als een heel gezin gedurende een maand. Laat ons hier duidelijk over zijn: deze uitspraak is compleet misplaatst. Bitcoin transacties zijn namelijk op geen enkele manier gekoppeld aan energieverbruik. Beweren dat het aantal Bitcoin transacties een invloed heeft op het energiegebruik van het netwerk is even misplaatst als beweren dat het aantal bezoekers in de cinemazaal een invloed heeft op het energieverbruik van de filmvoorstelling. In ons artikel over het Lightning netwerk leggen we in detail uit hoe Bitcoin transacties voor dagelijks gebruik zo goed als gratis zijn en geen energie kosten!

Waar wordt al die energie dan wel voor gebruikt? Wel die is afhankelijk van hoeveel koopkracht er cryptografisch wordt beveiligd door het netwerk. Met andere woorden, hoe waardevoller Bitcoin wordt, hoe meer elektriciteit er benodigd is om het netwerk te beschermen. En dit is net iets heel positiefs! Je kan namelijk onmogelijk 1 biljoen dollar zuurverdiende spaarcentjes betrouwbaar bewaken zonder een zeer competent security team in te huren. In dit geval bestaat dit zeer bekwame security team uit wat men de miners noemt, en ze zorgen voor zeer strikte beveiliging door cryptografie, rekenkracht én energie aan te wenden.

Dit security team wordt ook steeds efficiënter en efficiënter. Bitcoin is dus heel schaalbaar en gaat elke dag doeltreffender te werk!

 

Bitcoin is groener dan u!

Geen onbelangrijk detail in heel dit verhaal over energieconsumptie is de samenstelling van de energiebronnen. Een grootschalige studie van Cambridge University leert ons dat Bitcoin veruit de groenste technologie op aarde is.

 

Verbruikt Bitcoin te veel energie?
Grootschalige studie van de Universiteit van Cambridge

Volgens de bevindingen van Cambridge is maar liefst 39% van alle energie die gebruikt wordt door het netwerk afkomstig van hernieuwbare bronnen! Wanneer we dit bijvoorbeeld vergelijken met Vlaanderen moeten we concluderen dat er hier enkel maar gedroomd kan worden van dergelijke energiemix (Vlaanderen zit nu ongeveer aan 7% hernieuwbare energie).

 

Bitcoin zoekt hernieuwbare bronnen van energie op

Hoe komt het dat Bitcoin zo groen is? De kracht van het Bitcoin netwerk bestaat hem er net in dat het volledig onverschillig is tegenover geografische locatie. We weten allemaal dat groene energie enorm overvloedig en betaalbaar kan zijn op bepaalde plaatsen. Het probleem schuilt hem net in de toegankelijkheid van deze hernieuwbare energie hotspots. Onze steden en metropolen bevinden zich namelijk al te vaak in energiearme regio’s waardoor we gedwongen zijn enorme hoeveelheden fossiele brandstof aan te voeren. Welnu, voor Bitcoin maakt het niet uit of je duurzame geothermale energie verafgelegen ligt in IJsland, of de vulkaanenergie enkel te vinden is in de jungles van El Salvador, of de overvloed aan stuwdamenergie zich voornamelijk schuilhoudt in de koude toendra’s van Canada. Bitcoin miners schikken zich naar de locatie van deze hotspots zodat de hotspots zich niet moeten schikken naar de locatie van de Bitcoin miners, hierdoor kan het netwerk een overvloed aan goedkope ecologische energie aanboren.

Verbruikt Bitcoin te veel energie?
Bitcion miners in Rusland

We zijn dan ook niet verbaasd over de uitzonderlijke cijfers van Cambridge, we verwachten zelfs dat deze cijfers de komende jaren nog verder zullen stijgen.

 

Nieuws

Nasdaq lanceert crypto bewaardienst tegen het eind Q2

De grote Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gaat de cryptomarkt betreden door een crypto bewaardienst te lanceren. Volgens een rapport van Bloomberg is de Amerikaanse beursexploitant van plan om aan het einde van het tweede kwartaal cryptovaluta te beheren voor institutionele investeerders. Het lijkt erop dat Nasdaq

LEES VERDER »

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden

LEES VERDER »

Deel 8: Roadmap The Graph 2023

De Graph is een gedecentraliseerd protocol dat de toegang tot blockchain data vereenvoudigt. Graag stellen we je in dit artikel voor aan vier ontwikkelingen die voor 2023 op de planning staan voor The Graph en die het protocol zullen verbeteren: Het einde van de “Hosted

LEES VERDER »

Bankengigant Credit Suisse op de knieën

Het was weer een bijzonder spannend weekend. De centrale bank van Zwitserland (SNB) heeft, in samenwerking met de grootste bank van Zwitserland, Union Bank of Switzerland (UBS), een overname geforceerd van het noodlijdende Credit Suisse (CS). Dat de VS bankencrisis zou overslaan naar Europa viel

LEES VERDER »

Operation Choke Point: de gecoördineerde aanval op crypto

De Amerikaanse regering is met operation choke point begonnen met het versnellen van zijn harde optreden naar de crypto-industrie toe. Regelgevers van meerdere afdelingen werken samen aan deze gecoördineerde en voortdurende aanval die ‘Operation Choke Point’ genoemd wordt door crypto experten. De Amerikaanse regering gebruikt

LEES VERDER »