Nederland komt met voorstel om transacties te monitoren

Nederland heeft zopas als eerste in Europa een ongekend en vergaand wetsvoorstel ingediend dat de banken wil verplichten alle transacties boven €100 in een grote database onder te brengen. Dat dit een catastrofale aanval is op het recht op privacy spreekt voor zich en critici waarschuwen nu al voor de gevolgen hiervan!

De wet zou een plan van aanpak zijn tegen witwassen en het financieren van terrorisme, maar zou tegelijkertijd ook ter voorbereiding dienen voor de implementatie van CBDC’s of languit central bank digital currencies. Wij schreven al verschillende opiniestukken (hier en hier terug te vinden) over de gevaren van CBDC’s – die trouwens regelrecht het tegenovergestelde van crypto bezielen. Van digitale munten van centrale banken wordt namelijk verwacht dat ze autoriteiten de mogelijkheid geven om de financiën van hun burgers volledig te beheersen en controleren. Staten zouden burgers kunnen verbieden om diensten en goederen te kopen, en regeringen zouden meer invloed en controle krijgen over het leven van mensen. En als we dit Nederlandse wetsvoorstel bekijken, dan geeft het banken een ongekend vermogen om burgers op de voet te volgen en wellicht in de toekomst ook het censureren van financiën. Via zo’n ‘digitale euro’ zouden enkel de kleinste betalingen nog anoniem blijven voor de centrale bank.

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet de gevaren hier ook van in en waarschuwt dat het verzamelen van alle gegevens op één plek grote privacyrisico’s met zich meebrengt:

“Een wetsvoorstel over het samenbrengen van alle banktransacties van alle Nederlanders in één database kan leiden tot ongekende massasurveillance door banken, oftewel een bancair sleepnet. Je betaalgegevens laten je hele handel en wandel zien, bijvoorbeeld of jij geld uitgeeft aan een politieke partij of psycholoog. De voorgestelde monitoring gaat echt veel te ver. Al jouw betaalgedrag wordt straks centraal verzameld en met algoritmes in de gaten gehouden”

En de kritiek op dit desastreus voorstel komt gelukkig uit meerdere hoeken. Zo liet Ellen Timmer van advocatenkantoor Pellicaan bij De Andere Krant optekenen:

“Het kabinet veronderstelt hiermee dat er zeer veel door consumenten wordt witgewassen. Of dat zij zelfs terrorisme financieren. […] Het risico is dat de wet de deur opent naar ongekende massasurveillance door banken. Het kabinet-Rutte speelt met grondwettelijk vuur”

En het stopt daar niet – want het wetsvoorstel dat mede getrokken wordt door Nederlands minister van Financiën Sigrid Kaag – gaat verder dan enkel het monitoren. Zij wil namelijk onder het mom van criminaliteitsbestrijding ook een verbod op alle contante betalingen voor goederen vanaf 3.000 euro.

Het staat nogmaals als een paal boven water dat de nakende adoptie van CBDC’s de reeds bestaande trend van toenemende controle op het financiële verkeer van burgers exponentieel zal verergeren.

Nieuws

Lastercampagne Greenpeace ontploft in hun gezicht

Er heerst al een tijdje wrevel rond het energiegebruik van Bitcoin. Voor iedereen die de tijd neemt om Bitcoin grondig te onderzoeken wordt het al snel duidelijk dat het energiegebruik van Bitcoin geen enkel probleem is. Toch houdt dit ideologische lobbygroepen zoals Greenpeace niet tegen

LEES VERDER »

Nasdaq lanceert crypto bewaardienst tegen het eind Q2

De grote Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gaat de cryptomarkt betreden door een crypto bewaardienst te lanceren. Volgens een rapport van Bloomberg is de Amerikaanse beursexploitant van plan om aan het einde van het tweede kwartaal cryptovaluta te beheren voor institutionele investeerders. Het lijkt erop dat Nasdaq

LEES VERDER »

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden

LEES VERDER »

Deel 8: Roadmap The Graph 2023

De Graph is een gedecentraliseerd protocol dat de toegang tot blockchain data vereenvoudigt. Graag stellen we je in dit artikel voor aan vier ontwikkelingen die voor 2023 op de planning staan voor The Graph en die het protocol zullen verbeteren: Het einde van de “Hosted

LEES VERDER »

Bankengigant Credit Suisse op de knieën

Het was weer een bijzonder spannend weekend. De centrale bank van Zwitserland (SNB) heeft, in samenwerking met de grootste bank van Zwitserland, Union Bank of Switzerland (UBS), een overname geforceerd van het noodlijdende Credit Suisse (CS). Dat de VS bankencrisis zou overslaan naar Europa viel

LEES VERDER »