Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Is de nieuwe UK Prime Minister een crypto bondgenoot of wolf in schaapsvacht?

De stoelendans in het Verenigd Koninkrijk krijgt voor de zoveelste keer een nieuwe wending. Na de aanhoudende schandelen die Boris Johnson tot ontslag dwongen, houdt nu ook Liz Truss het na amper twee maanden voor bekeken.

In een zoveelste poging om het meubilair te redden schuiven de Conservatieven nu Rishi Sunak naar voor als UK Prime minister. Sunak is niet de eerste de beste, hij was reeds minister van Financiëen tussen 2020 en 2022 en bekleedde daarvoor twee jaar de functie van “Chief Secretary of the Treasury” (een soort viceminsterschap van Financiëen).

Dit nieuwe bewind heeft mogelijks grote gevolgen voor de cryptowereld. Sunak is namelijk al geruime tijd zeer vocaal als het over de adoptie van cryptocurrencies gaat. Zo kondigde hij in April van dit jaar samen met John Glen (Conservatief parlementslid) zijn ambities aan om van de UK een echte “Crypto hub” te maken. Het plan zou onder andere een duidelijk wettelijk kader scheppen over het gebruik van Stablecoins als regulier betaalmiddel. Bovendien haalde hij ook verschillende krantenkoppen door het Brits munthuis de opdracht te geven NFT’s te ontwerpen.

Toch is de machtswissel niet per se goed nieuws voor cryptocurrency of voor de Britten. Zo liet John Glen al uitschijnen dat het “Crypto hub” voorstel kritisch zal zijn voor het energieverbruik van cryptocurrencies; een duidelijke verwijzing naar anti-Bitcoin regulatie.

Maar er is meer, want Sunak leidde vorig jaar samen met de Bank of England een joint task force om te onderzoeken hoe Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) de komende jaren kunnen toegepast worden in ons dagelijkse leven. Iedereen die crypto al een tijdje op de voet volgt weet dat dit een serieuze rode vlag is aangezien crypto en CBDC’s rechtstreekse tegenpolen zijn.

CBDC’s zijn een nieuwe vorm van digitale valuta die nauwgezet worden beheert door onze centrale banken. Hierdoor krijgen overheden complete inzage in al onze transacties en financiële handelingen (lees hier meer over in onze blogpost van vorige maand). Met ander woorden: CBDC’s vertegenwoordigen alles waar cryptocurrencies zich al 13 jaar tegen verzetten.

Dankzij deze twee enorm tegenstrijdige initiatieven wekt Rishi Sunak dus een zeer bedenkelijke eerste indruk. Zal hij een open beleid voeren met respect voor innovatieve nieuwe technologieën of begeleidt hij de UK als eerste westerse land richting autoritaire CBDC’s?

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »