Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Michael Saylor wordt Chairman van MicroStrategy

Vorige week werd het nieuws bekendgemaakt dat Michael Saylor ontslag neemt als CEO van het ondertussen wereldbekende MicroStrategy. Het business intelligence bedrijf begon augustus 2020 met het agressief aankopen van grote hoeveelheden Bitcoin om de inefficiënte dollar op hun balans te vervangen. De prijs stond op dat moment iets boven $10,000. Met deze zet groeide Mchael saylor in een kleine twee jaar uit tot één van de bekendste voorvechters en ambassadeurs van bitcoin.

Ondertussen houdt het bedrijf exact 129,699 BTC aan. Dit met een gemiddelde aankoopprijs van $30,450 per stuk. Ondanks de zware bear market heeft MicroStrategy op dit moment dus een al bij al beperkt ongerealiseerde verlies van ongeveer -25% op hun “Bitcoin bet”.

In pure Bitcoin termen is er dus zeker schade geleden. Maar als we een meer holistische blik werpen op de gezondheid van het bedrijf kunnen we alleen maar besluiten dat MicroStrategy twee absolute boerenjaren achter de rug heeft. Haar aandelen zijn met maar liefst 123% gestegen (van $146 op 1 augustus 2020 tot $323 vandaag). Zo deed het bedrijf het dus opmerkelijk beter dan de Nasdaq (+23%) of eender welke andere tech gigant inclusief Apple (43%) en Microsoft (34%) in dezelfde tweejarige periode. Bovendien zijn de grote Bitcoin aankopen goed ingedekt en is er pas een noodzaak voor herkapitalisatie wanneer de prijs van Bitcoin onder $3,562 zakt.

Hoe dan ook hebben we het laatste van Mr. Saylor zeker nog niet gezien en is zijn rol bij MicroStrategy evenmin uitgespeeld. Saylor zal vanaf heden namelijk de rol van “Chairman of the Board” van MicroStrategy op zich nemen. Onze geliefde Bitcoin GigaChad bezit trouwens ook nog steeds een meerderheid aan “voting stocks” van het bedrijf waardoor hij steeds het laatste woord en vetorecht behoudt. In de praktijk wil dit zeggen dat de nieuwe CEO Phong Lee het reilen en zeilen van het bedrijf voor zijn rekening neemt maar dat Saylor de knopen doorhakt.

Michael heeft in de vele interviews van de voorbije week wel duidelijk laten verstaan dat er voor hem nu veel tijd vrijkomt. Tijd die hij volledig aan Bitcoin wil besteden. Als de voorbije twee jaar een indicatie mogen zijn dan kan je deze beslissing enkel maar toejuichen. Zo bracht Saylor ons pareltjes als de “Saylor Series” (sinds kort ook verkrijgbaar in boekvorm) en “Saylor Academy” (eerste grootschalige online universiteit die onder andere ook verschillende gratis Bitcoin cursussen van de bovenste plank aanbiedt en die ondertussen meer dan 1 miljoen studenten onderwijst).