Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Mastermind achter JPEX schandaal nog steeds op vrije voeten

De vermeende breinen achter het JPEX-cryptobeurs-schandaal in Hong Kong zijn nog steeds op vrije voeten. Ondervragingen door de politie zijn wel volop aan de gang. De politie heeft meer dan 2.265 klachten ontvangen van slachtoffers van de beurs, waarbij de totale schade wordt geschat op ongeveer $178 miljoen (1,4 miljard Hong Kong dollar). De klachten lijken verband te houden met moeilijkheden bij het opnemen van cryptocurrency van het platform. Zo verhoogde JPEX op 15 september de opnamekosten tot 999 Tether (USDT) per withdrawal.

Tot nu toe zijn onder andere de crypto-influencer Joseph Lam Chok, drie medewerkers van het JPEX Technical Support Company en twee YouTubers, Chan Wing-yee en Chu Ka-fai, gearresteerd en ondervraagd in verband met het schandaal. Ondanks deze arrestaties zijn de vermoedelijke leiders van het bedrijf nog steeds voortvluchtig. De politie heeft Interpol en andere internationale handhavingsinstanties ingeschakeld voor hulp.

Het JPEX-schandaal kwam aan het licht op 13 september, toen de financiële toezichthouder van Hong Kong meer dan 1.000 klachten ontving over de niet-geregistreerde crypto-uitwisseling, met claims van verliezen van meer dan $128 miljoen. Het JPEX-team verliet later de Token 2049 crypto conferentie (in Singapore) in allerijl nadat de politie in Hong Kong zes medewerkers had gearresteerd wegens fraude. De hele zaak doet sterk denken aan de fraude van voormalig FTX topman Sam Bankman-Fried en zijn trawanten.