Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

FTX schandaal zet Financieel toezichthouders VS in zeer slecht daglicht

Sam Bankman-fried, de oprichter van FTX, loopt nog steeds vrij rond en krijgt zelfs een podiumplaats om te spreken op een conferentie van de New York Times op 30 November. Dat roept heel wat reacties van kwaadheid en ongeloof op. De Amerikaanse financieel toezichthouders krijgen ondertussen ook bakken kritiek over zich door hun gebrekkige toezicht en uitblijven van ingrijpen toen het nog kon. Vooral de voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond, Gary Gensler wordt zwaar onder vuur genomen momenteel. 

Het Amerikaanse congres werd het mikpunt van kritiek aangezien ook zij miljoenen aangenomen hebben van FTX zonder zich vragen te stellen over waar dat geld vandaan kwam. Deze week werd de vinger gewezen naar een aantal leden van het congres die klaarblijkelijk de vraag voor een onderzoek rond FTX – die reeds in Maart 2022 gesteld werd – belemmerden.

Nu worden wetgevers geconfronteerd met een crypto-afrekening. Een milde afrekening weliswaar.. want de schade is groter voor de investeerders die hun geld kwijt zijn en de schadelijke wetgeving die daardoor potentieel doorgedreven zou worden. Bankman-Fried was vaak zelf in Washington om te lobbyen voor regulatie die vooral gunstig was voor FTX zelf. Het toenemend gezichtsverlies in de politiek over deze FTX-gerelateerde schandalen heeft een aantal wetgevers van beide politieke polen er ondertussen toe aangezet om symbolisch campagne donaties terug te geven.

GRATIS WEBINAR:
Veilig leren investeren in Bitcoin & Crypto

Zaterdag 13 juli - 11u