Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Libanon geeft de strijd op en devalueert 90%

Het gaat al een tijdje niet goed met Libanon. Zoals je kon lezen in onze vorig verslag heeft de bevolking zich volledig tegen het bankensysteem en de overheid gekeerd vanwege het aanhoudende wanbeleid.

In 2019 bleek dat de hele Libanese economie eigenlijk één groot piramidespel is. De Libanese banken trokken al jarenlang grote hoeveelheden dollars aan door hoge interesten te beloven aan buitenlandse investeerders. Maar vanaf 2011 werd dit steeds moeilijker vanwege de aanhoudende burgeroorlog in Syrië. In een wanhoopsdaad om de instroom aan dollars in stand te houden werden de interesten verder opgevoerd tot soms wel 15 a 20%. Een compleet onhoudbare situatie die vier jaar geleden aan het licht kwam toen de Libanese banken noodgedwongen alle dollar opnames stillegden. Sindsdien zit het land in een onstopbare neerwaartse spiraal.

De Libanese pond behield gedurende heel deze periode dezelfde internationale wisselkoers van 1,507 pond per dollar. Dit ondanks de jarenlange hyperinflatie en een actuele wisselkoers op de zwarte markt van maar liefst 57,000 pond per dollar.

De Libanese overheid geeft zich nu eindelijk, alleszins gedeeltelijk, gewonnen en verlaagt de officiële wisselkoers van 1,507 naar 15,000 pond per dollar. Oftewel een devaluatie van 90%. Nog steeds 4x hoger dan de actuele wisselkoers op de zwarte markt, maar toch een begin om in goede gratie te komen bij het IMF. Zo hoopt het aan lager wal geraakt land alleszins dat ondertussen al een jaar zit te hengelen naar een IMF noodlening.

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »