Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Libanon geeft de strijd op en devalueert 90%

Het gaat al een tijdje niet goed met Libanon. Zoals je kon lezen in onze vorig verslag heeft de bevolking zich volledig tegen het bankensysteem en de overheid gekeerd vanwege het aanhoudende wanbeleid.

In 2019 bleek dat de hele Libanese economie eigenlijk één groot piramidespel is. De Libanese banken trokken al jarenlang grote hoeveelheden dollars aan door hoge interesten te beloven aan buitenlandse investeerders. Maar vanaf 2011 werd dit steeds moeilijker vanwege de aanhoudende burgeroorlog in Syrië. In een wanhoopsdaad om de instroom aan dollars in stand te houden werden de interesten verder opgevoerd tot soms wel 15 a 20%. Een compleet onhoudbare situatie die vier jaar geleden aan het licht kwam toen de Libanese banken noodgedwongen alle dollar opnames stillegden. Sindsdien zit het land in een onstopbare neerwaartse spiraal.

De Libanese pond behield gedurende heel deze periode dezelfde internationale wisselkoers van 1,507 pond per dollar. Dit ondanks de jarenlange hyperinflatie en een actuele wisselkoers op de zwarte markt van maar liefst 57,000 pond per dollar.

De Libanese overheid geeft zich nu eindelijk, alleszins gedeeltelijk, gewonnen en verlaagt de officiële wisselkoers van 1,507 naar 15,000 pond per dollar. Oftewel een devaluatie van 90%. Nog steeds 4x hoger dan de actuele wisselkoers op de zwarte markt, maar toch een begin om in goede gratie te komen bij het IMF. Zo hoopt het aan lager wal geraakt land alleszins dat ondertussen al een jaar zit te hengelen naar een IMF noodlening.