Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Langverwachte MiCA wetgeving wordt goedgekeurd

Op 20 april werd de nieuwe MiCA wetgeving (Markets in Crypto Assets) definitief goedgekeurd door het Europese Parlement met een meerderheid van van 517 stemmen voor en slechts 38 tegen.

De wetgeving focust op strengere regels voor emittenten van stablecoins en voorziet in een verhoogd toezicht op handelsplatformen om faillissementen als dat van FTX in de toekomst op Europees grondgebied te vermijden. Of dit ook in de praktijk tot een betere bescherming van eindgebruikers zal leiden is nog maar de vraag.

Meer regulatie is niet gelijk aan meer veiligheid. Moest dit het geval zijn dan zou er geen enkele bank meer over de kop gaan. De globale bancaire sector verdrinkt sinds de financiële crisis van 2008 namelijk in een moeras van regulatie en wetgevingen. Toch houdt dit blijkbaar op geen enkele manier de corruptie en het mismanagement van de grootbanken tegen. Er is maar één manier om je Bitcoin veilig te beheren, en dat is door het zelf te bewaren op een hardware wallet.

Een andere merkwaardige stipulatie van de MiCA wetgeving is de vereiste dat handelsplatformen vanaf nu zullen moeten rapporteren over de ecologische impact van hun bedrijvigheden. De crypto industrie zal dus geviseerd worden om hun energieverbruik te verantwoorden, iets wat in geen enkele andere financiële sector terug te vinden is. De EU werkt duidelijk met twee maten en gewichten.

Toch zijn vele van de grote platformen zoals Binance en Kraken opvallend positief over de nieuwe wetgeving. Ook Coinbase, dat de laatste tijd luidop begint na te denken over een vertrek uit de VS, is enorm te spreken over deze Europese mijlpaal:

“Europa herkent het potentieel dat nieuwe technologieën ons kunnen bieden. De EU gaat deze uitdaging op een positieve manier aan terwijl andere jurisdicties steeds meer steken laten vallen en het vertikken om een duidelijke een samenhangende regulatie rond deze ontluikende industrie op te zetten.”

De nieuwe MiCA wetgeving zal nog niet meteen van kracht gaan. Handelsplatformen krijgen de tijd tot begin 2025 om aan alle registratie vereisten te voldoen. Stablecoin regulatie daarentegen wordt wel al bindend vanaf juli 2024.

Hoe dan ook is de wetgeving een stap in de verkeerde richting. De Europese Unie doet waar het goed in is: meer regulatie, meer papierwerk en meer inbreuken op privacy. Een beweging die we spijtig genoeg niet zullen kunnen tegenhouden.

Jammer genoeg eindigt het verhaal hier niet. Veel verontrustender is de goedkeuring van de nieuwe Transfer of Funds regulatie, die samen met de MiCA wetgeving vorige week door het parlement werd geloodst.

Vorig jaar schreven we al uitvoerig over de verregaande negatieve implicaties van deze Transfer of Funds regulatie op het vlak van privacy en veiligheid voor de Europese burgers. Er zal steeds meer toezicht komen op cryptotransacties en ook hardware wallets komen mogelijk in het vizier. De komende 18 tot 24 maanden zal er dus veel veranderen in de Europese cryptomarkt, we houden jullie op de hoogte.

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »