Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Assita kanko, doodgraver van crypto innovatie in Europa

Op 31 maart keurde het Europese parlement een nieuw wetsvoorstel van Assita Kanko goed met verregaande gevolgen voor de crypto industrie.

Met een meerderheid van 93 stemmen voor en slechts 14 tegen was de overwinning voor Assita Kanko en Ernest Urtasun (de auteurs van het wetsvoorstel) dan ook groot. Hiermee winnen ze onmiddellijk ook meteen de zeer bedenkelijke titel van ondergravers van crypto innovatie in Europa.

Het kalf is wel nog niet helemaal verdronken, het wetsvoorstel moet eerst nog door de Europese Raad en Commissie geloodst worden alvorens het definitief wordt goedgekeurd. De komende maanden zullen hierover meer duidelijkheid brengen.

Kanko-Urtasun voorziet in een heuse facelift van de Europese “Transfer of Funds Regulation” (TFR) wet, die dateert uit het jaar 2015. TFR focust op dit moment slecht in beperkte mate op cryptocurrencies, iets waar Kanko maar al te graag verandering in wil brengen.

De Europese TFR wetgeving is op zijn beurt dan weer gebaseerd op de notoire “ Financial Action Task Force Travel Rule”. De FATF Travel Rule legt zware vereisten op aan banken, zo moeten ze voor elke transactie van meer dan €1000 zorgvuldig alle data bijhouden van zender en ontvanger.

De Financial Action Task Force (of kortweg de FATF) is een intergouvernementele organisatie die sterke banden aanhoud met het IMF, de OESO, de wereldbank en de Verenigde Naties en die sinds zijn ontstaan in 1989 de taak op zicht neemt om fraude en witwaspraktijken globaal aan te pakken. Voor meer informatie over de geschiedenis van de FATF is deze video zeker een aanrader.

Er gaan veel rode vlaggen op bij het lezen van de Kanko-Ursalun wet, waarbij vooral unhosted wallets (Hardware of software wallets waarbij je zelf de privesleutels beheert, oftewel de enige echte manier om Bitcoin te bezitten) en crypto-asset service providers (CASPS, dit zijn alle bedrijven die cryptodiensten aanbieden en het gaat hier voornamelijk om crypto handelsplatformen) zwaar onder vuur genomen worden.

Laat ons even de 2 meest verontrustende voorstellen uitlichten (beide terug te vinden in Amendement 124, 29a op P39):

  • Voor ALLE cryptotransacties van of naar een CASP moet de identiteit van zowel zender als ontvanger zorgvuldig bijgehouden en onderzocht worden door de CASP. Bedoeling hierbij is dus om zoveel mogelijk unhosted wallets te identificeren en pseudonieme unhosted wallets volledig uit het crypto ecosysteem te weren.

     

  • Wanneer een crypto transactie €1000 overschrijdt, moet de CASP verplicht “the competent authority” hierover inlichten. Over welke autoriteit het zou gaan is voorlopig nog onduidelijkheid.

Handelsplatformen die zich hier niet aan houden of weigeren mee te werken zullen moeten sluiten of vertrekken. Het zou dus onmogelijk worden om geld over te schrijven van je hardware wallet naar een handelsplatform zonder dat er een hele procedure van identificatie en verificatie wordt doorlopen.

Dit is op zijn minst zorgwekkend te noemen aangezien vele hardware en software wallets terecht een sterke focus leggen op de privacy van hun gebruikers. Bovendien gaan deze vereisten ver voorbij aan wat andere westerse landen opleggen. De administratieve en logistieke implicaties hiervan zouden het voor veel handelsplatformen en bedrijven eenvoudiger maken om Europa simpelweg links te laten liggen in plaats van te gehoorzamen.

En dat kunnen ze zeker, als we gewoon al bekijken hoezeer de Verenigde Staten ervoor kiest om het over een compleet andere boeg te gooien zou je voor minder je neus ophalen voor Europa. In Texas en Florida heerst er al jaren een zeer cryptovriendelijk klimaat en politiekers zoals senator Ted Cruz, burgemeester Francis Suarez en gouverneur Greg Abbott doen er alles aan om zoveel mogelijk innovatie aan te trekken.

Zelfs op het Amerikaanse federaal niveau (dat traditioneel toch iets meer weigerachtig staat tegenover vernieuwing) werd er een aantal weken geleden een wettelijk kader voor cryptocurrency aangekondigd dat een ware verademing voor de industrie is vergeleken met de knoeiboel van Kanko. De resultaten spreken dan ook boekdelen, in de laatste twee jaar zijn bijna 25% van alle Bitcoin miners naar de VS verhuisd (de VS heeft in totaal nu meer dan 35% van de globale hashrate). West-Europa bleef ter plaatste trappelen en moet het stellen met minder dan 5%. En wie kan de miners ongelijk geven wanneer er in de Europese Unie op de haverklap wordt gedreigd met een complete ban op Bitcoin mining. Met dergelijke blunders laten we de Bitcoin revolutie tussen onze vingers wegglippen.

Wat ook onmiddellijk in het oog springt is dat de verregaande richtlijnen van het FATF omtrent transacties blijkbaar totaal geen indruk maken op Kanko en ze het nodig vindt om er nog een serieuze schep bovenop te doen. Nergens in de FATF travel rule wordt er iets vermeld over transacties van onder de €1000. Toch wil Kanko dat handelsplatformen alle cryptotranscaties tot en met de allerkleinste onderzoeken en bijhouden, over verstikkende regulatie gesproken..

Innovatie in de kiem smoren is één zaak, maar een onderbelicht neveneffect is dat deze wetgeving de financiële en fysieke veiligheid van crypto eigenaars danig in het gedrang zou kunnen brengen. Door zware druk uit te oefenen op alle handelsplatformen om elk Bitcoin adres volledig door te lichten en onlosmakelijk te koppelen aan een gedetailleerde identiteitsbeschrijving worden talloze honeypots gecreëerd voor hackers. Ook fysieke roof is niet langer uit te sluiten aangezien de kans groot is dat de crypto eigenaar zijn fondsen thuis bewaard. Data die centraal wordt bijgehouden wordt uiteindelijk ALTIJD gehacked, denk maar aan de bekende Ledger hack uit 2020 of de facebook hack waarbij een half miljard profielen te grabbel werden gegooid. Als deze wet erdoor komt is het dan ook enkel een kwestie van tijd vooraleer er ongelukken gebeuren.

Het is tenslotte bedroevend om de commentaren van de auteurs er even bij te nemen. Hun opmerkingen verraden dat ze niet de minste kennis van zaken hebben. “Ook Russische oligarchen proberen deze anonimiteit te misbruiken om Europese sancties te omzeilen” laat Assita Kanko weten op de officiële website van de N-VA. De uitspraak doet fel denken aan de wereldvreemde uitspraken van senator Elizabeth Warren tijdens een cryptohoorzitting in de US een paar weken geleden.