Op 20 april werd de nieuwe MiCA wetgeving (Markets in Crypto Assets) definitief goedgekeurd door het Europese Parlement met een meerderheid van van 517 stemmen voor en slechts 38 tegen.
De wetgeving focust op strengere regels voor emittenten van stablecoins en voorziet in een verhoogd toezicht op handelsplatformen om faillissementen als dat van FTX in de toekomst op Europees grondgebied te vermijden. Of dit ook in de praktijk tot een betere bescherming van eindgebruikers zal leiden is nog maar de vraag.
Meer regulatie is niet gelijk aan meer veiligheid. Moest dit het geval zijn dan zou er geen enkele bank meer over de kop gaan. De globale bancaire sector verdrinkt sinds de financiële crisis van 2008 namelijk in een moeras van regulatie en wetgevingen. Toch houdt dit blijkbaar op geen enkele manier de corruptie en het mismanagement van de grootbanken tegen. Er is maar één manier om je Bitcoin veilig te beheren, en dat is door het zelf te bewaren op een hardware wallet.
Een andere merkwaardige stipulatie van de MiCA wetgeving is de vereiste dat handelsplatformen vanaf nu zullen moeten rapporteren over de ecologische impact van hun bedrijvigheden. De crypto industrie zal dus geviseerd worden om hun energieverbruik te verantwoorden, iets wat in geen enkele andere financiële sector terug te vinden is. De EU werkt duidelijk met twee maten en gewichten.
Toch zijn vele van de grote platformen zoals Binance en Kraken opvallend positief over de nieuwe wetgeving. Ook Coinbase, dat de laatste tijd luidop begint na te denken over een vertrek uit de VS, is enorm te spreken over deze Europese mijlpaal:
“Europa herkent het potentieel dat nieuwe technologieën ons kunnen bieden. De EU gaat deze uitdaging op een positieve manier aan terwijl andere jurisdicties steeds meer steken laten vallen en het vertikken om een duidelijke een samenhangende regulatie rond deze ontluikende industrie op te zetten.”
De nieuwe MiCA wetgeving zal nog niet meteen van kracht gaan. Handelsplatformen krijgen de tijd tot begin 2025 om aan alle registratie vereisten te voldoen. Stablecoin regulatie daarentegen wordt wel al bindend vanaf juli 2024.
Hoe dan ook is de wetgeving een stap in de verkeerde richting. De Europese Unie doet waar het goed in is: meer regulatie, meer papierwerk en meer inbreuken op privacy. Een beweging die we spijtig genoeg niet zullen kunnen tegenhouden.
Jammer genoeg eindigt het verhaal hier niet. Veel verontrustender is de goedkeuring van de nieuwe Transfer of Funds regulatie, die samen met de MiCA wetgeving vorige week door het parlement werd geloodst.
Vorig jaar schreven we al uitvoerig over de verregaande negatieve implicaties van deze Transfer of Funds regulatie op het vlak van privacy en veiligheid voor de Europese burgers. Er zal steeds meer toezicht komen op cryptotransacties en ook hardware wallets komen mogelijk in het vizier. De komende 18 tot 24 maanden zal er dus veel veranderen in de Europese cryptomarkt, we houden jullie op de hoogte.