Klimaatimpact van Bitcoin

Vorige week stonden de kranten weer vol met een onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) waarbij ze aangaven dat één Bitcoin transactie evenveel CO2 zou uitstoten als een huishouden in 3 weken. Wij namen de tijd om deze ongenuanceerde en onjuiste informatie te onderzoeken.

Het klopt inderdaad dat het aantal transacties op de basisplaats van Bitcoin de afgelopen 2 jaar gedaald is terwijl de rekenkracht in diezelfde periode flink groter geworden is. Ondanks dat wordt er totaal geen rekening gehouden met een aantal zeer belangrijke onmeetbare activiteiten bovenop de basislaag van Bitcoin. Denk dan maar aan het lightning netwerk waar er de voorbije 3 jaar het aantal nodes vertienvoudigd werd en de capaciteit meer liefst verzesvoudigd. Bovendien is er in de tussentijd zelfs een heel land aangesloten op het onmeetbare lightning netwerk, namelijk El Salvador. Daarnaast is het lightning netwerk niet het enige ‘second-layer’-protocol. Een andere bekende is het Liquid-netwerk dat sinds 2020 tot leven is gekomen.

Het is dus zeer ongenuanceerd om de voetafdruk van Bitcoin uit te drukken per transactie en bovendien slechts rekening te houden met de basislaag van het netwerk. Bovendien draait volgens onafhankelijk onderzoek het Bitcoin netwerk voor de meerderheid op groene, hernieuwbare energie gezien deze het goedkoopste en rendabelste is voor miners.

Een belangrijk punt dat ook vaak terugkomt is dat het zinloos is en weinig nut heeft dat Bitcoin zo veel energie verbruikt. De rijke westerling zal er buiten speculatie weinig aan hebben. Maar de Salvadoraan die nu kosteloos geld naar zijn familie kan sturen of de Turkse bevolking die hier een vuitweg in vindt voor de hyperin atie in hun land, hoef je het nut van Bitcoin niet uit te leggen.

Tot slot nog een belangrijke nuance: Hoe meer energie geprojecteerd wordt om het netwerk te verdedigen, hoe beter. Het verminderen van Bitcoins energiegebruik is contraproductief. Het is net als zeggen: “Ik wou dat mijn militaire verdediging minder krachtig was.” Het gaat volledig voorbij aan het punt.

Nieuws

The Graph series deel 2: Hoe werkt The Graph?

The Graph is een gedecentraliseerd protocol dat app- en software ontwikkelaars helpt om efficiënte en snelle toegang te krijgen tot data op een blockchain. Een groot deel van de gegevens op de blockchain zijn namelijk moeilijk direct op te vragen. Het doel van The Graph

LEES VERDER »

Roger Ver weigert schulden aan Genesis af te betalen

Roger Ver, de controversiële figuur die ooit bekend stond als Bitcoin Jesus, komt de laatste jaren enkel nog negatief in de belangstelling. Zo ook na de implosie van Genesis, het grootste crypto lending platform ter wereld dat een paar weken geleden overkop ging. Genesis beweerd

LEES VERDER »
veilig-bitcoin-kopen

Hoe veilig en eenvoudig Bitcoin kopen en verkopen

Bitcoin is de grootste en meest bekende cryptocurrency ter wereld en steeds meer mensen kiezen ervoor om in te investeren. Het kopen en verkopen van Bitcoin kan echter ingewikkeld en onveilig lijken voor degenen die niet bekend zijn met deze wereld. In dit artikel zullen

LEES VERDER »
Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)? Dollar Cost Averaging (DCA) is een investeringsstrategie waarbij een belegger regelmatig en op vastgestelde tijdstippen een bepaald bedrag in een bepaald beleggingsproduct investeert. Hierdoor worden de pieken en dalen van de markt verdeeld over een langere periode en wordt

LEES VERDER »

Wat is The Graph?

The Graph is een gedecentraliseerd protocol voor het indexeren en opvragen van blockchain data. Het maakt het mogelijk om gegevens op te vragen die moeilijk direct te bekomen zijn. Het Graph platform wordt dus gebruikt om blockchain gegevens te verzamelen door middel van eenvoudige zoekopdrachten.

LEES VERDER »