Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Klimaatimpact van Bitcoin

Vorige week stonden de kranten weer vol met een onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) waarbij ze aangaven dat één Bitcoin transactie evenveel CO2 zou uitstoten als een huishouden in 3 weken. Wij namen de tijd om deze ongenuanceerde en onjuiste informatie te onderzoeken.

Het klopt inderdaad dat het aantal transacties op de basisplaats van Bitcoin de afgelopen 2 jaar gedaald is terwijl de rekenkracht in diezelfde periode flink groter geworden is. Ondanks dat wordt er totaal geen rekening gehouden met een aantal zeer belangrijke onmeetbare activiteiten bovenop de basislaag van Bitcoin. Denk dan maar aan het lightning netwerk waar er de voorbije 3 jaar het aantal nodes vertienvoudigd werd en de capaciteit meer liefst verzesvoudigd. Bovendien is er in de tussentijd zelfs een heel land aangesloten op het onmeetbare lightning netwerk, namelijk El Salvador. Daarnaast is het lightning netwerk niet het enige ‘second-layer’-protocol. Een andere bekende is het Liquid-netwerk dat sinds 2020 tot leven is gekomen.

Het is dus zeer ongenuanceerd om de voetafdruk van Bitcoin uit te drukken per transactie en bovendien slechts rekening te houden met de basislaag van het netwerk. Bovendien draait volgens onafhankelijk onderzoek het Bitcoin netwerk voor de meerderheid op groene, hernieuwbare energie gezien deze het goedkoopste en rendabelste is voor miners.

Een belangrijk punt dat ook vaak terugkomt is dat het zinloos is en weinig nut heeft dat Bitcoin zo veel energie verbruikt. De rijke westerling zal er buiten speculatie weinig aan hebben. Maar de Salvadoraan die nu kosteloos geld naar zijn familie kan sturen of de Turkse bevolking die hier een vuitweg in vindt voor de hyperin atie in hun land, hoef je het nut van Bitcoin niet uit te leggen.

Tot slot nog een belangrijke nuance: Hoe meer energie geprojecteerd wordt om het netwerk te verdedigen, hoe beter. Het verminderen van Bitcoins energiegebruik is contraproductief. Het is net als zeggen: “Ik wou dat mijn militaire verdediging minder krachtig was.” Het gaat volledig voorbij aan het punt.

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »