Is Bitcoin te traag en te duur?

Is Bitcoin te traag en te duur? Moest men dit beweren in 2014 of 2015, dan hadden we deze stelling misschien nog kunnen bijtreden, maar sinds de opkomst van het “Lightning Network” in 2016 is er werkelijk geen discussie meer. Het potentieel van Lightning doet de capaciteiten van het Mastercard en Visa netwerk letterlijk verbleken, zo veel beter is het.

Het is inderdaad zo dat transacties op de basislaag (oftewel de Bitcoin blockchain) gemakkelijk 20 minuten kunnen duren en soms prijzig zijn but this is a feature, not a bug.

De basislaag is opzettelijk traag en log gehouden, enkel zo kan absolute veiligheid en stabiliteit gegarandeerd worden. Bekijk het zo; als je een oorlog wilt overleven, kies je dan voor een trage, zwaar gepantserde legertank of eerder een dure, opzichtige sportwagen?

 

Bitcoin bewandelt hetzelfde pad als het internet

De Bitcoin basislaag kiest voor het eerste en is tot in de puntjes voorbereid om elke aanval te overleven en honderden jaren stand te houden. Goedkope instant transacties horen daar spijtig genoeg niet bij. Om toch kleine transacties mogelijk te maken zijn verschillende software ontwikkelaars de mosterd gaan halen bij het ontwerp van het internet.

 

Bitcoin shop in El Salvador
In El Salvador maken veel kleine winkeltjes reeds gebruik van het Lightning netwerk

Ook het internet beschikt over een basislaag (TCP/IP) met zeer beperkte mogelijkheden, maar door de jaren heen zijn mensen tot het inzicht gekomen dat je makkelijk “applicaties” (tweede, derde en vierde lagen bovenop TCP/IP) kan bouwen die veel meer functies kunnen vervullen dan de basislaag. Deze oplossing komt wel niet zonder prijs, zo kunnen de applicaties niet dezelfde veiligheidsgaranties bieden als de basislaag waarop ze berusten.

Het Lightning netwerk is zo een applicatie bovenop de Bitcoin basislaag, en maakt het mogelijk om letterlijk oneindig veel transacties per seconde voor zo goed als geen kost te verzenden. Het potentieel van Lightning doet de capaciteiten van het Mastercard en Visa netwerk letterlijk verbleken, zo veel beter is het.

 
Elke technologie heeft zijn trade-offs

Maar Lightning komt met een prijskaartje; het kan niet dezelfde veiligheidsgarantie bieden als de gepantserde Bitcoin basislaag. In de realiteit hoeft dit geen probleem te zijn, we zijn hier tenslotte aan het vergelijken met het veiligste netwerk ooit.

De Lightning applicatie bestaat ondertussen ongeveer 5 jaar en ze groeit aan een ontzettend tempo. Het is dan ook een kwestie van tijd vooraleer deze Lightning applicatie het Visa, Mastercard en Bancontact netwerk volledig zal overschaduwen in snelheid, veiligheid, kostprijs én capaciteit.

Wanneer Bitcoin de komende jaren een groter deel zal beginnen uitmaken van ons leven zal de Bitcoin basislaag eerder gebruikt worden voor grote betalingen zoals de koop van een huis of een erfenis. De lightning applicatie neemt alle kleinere transacties moeiteloos voor zijn rekening

Nieuws

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden

LEES VERDER »

Deel 8: Roadmap The Graph 2023

De Graph is een gedecentraliseerd protocol dat de toegang tot blockchain data vereenvoudigt. Graag stellen we je in dit artikel voor aan vier ontwikkelingen die voor 2023 op de planning staan voor The Graph en die het protocol zullen verbeteren: Het einde van de “Hosted

LEES VERDER »

Bankengigant Credit Suisse op de knieën

Het was weer een bijzonder spannend weekend. De centrale bank van Zwitserland (SNB) heeft, in samenwerking met de grootste bank van Zwitserland, Union Bank of Switzerland (UBS), een overname geforceerd van het noodlijdende Credit Suisse (CS). Dat de VS bankencrisis zou overslaan naar Europa viel

LEES VERDER »

Operation Choke Point: de gecoördineerde aanval op crypto

De Amerikaanse regering is met operation choke point begonnen met het versnellen van zijn harde optreden naar de crypto-industrie toe. Regelgevers van meerdere afdelingen werken samen aan deze gecoördineerde en voortdurende aanval die ‘Operation Choke Point’ genoemd wordt door crypto experten. De Amerikaanse regering gebruikt

LEES VERDER »