Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Kazachstan: ideale Bitcoin stress test

Het grote nieuws van de voorbije week is zonder twijfel de mining terugval in Kazachstan.

Naar aanleiding van stijgende energieprijzen heerst er al meer dan een week sociale onrust in het Oost-Europese land. In een poging om de opstand te bedwingen sloot de overheid het internet volledig af, een trucje dat ze trouwens al eerder gebruikten in februari 2021.

Er is echter wel veel veranderd sinds februari 2021. Zo werd het land ondertussen werkelijk overspoeld door Bitcoin miners op zoek naar een nieuwe thuisbasis. De miners zijn vluchtelingen uit China, een land dat tot voor kort 65% van de globale hashrate in handen had maar dankzij een algeheel mining verbod in mei 2021 een ware exodus op de been bracht.

Veel van deze “Mining migranten” kozen ervoor te vluchten naar Kazachstan vanwege de korte afstand het de relatief goekope energieprijzen.

De resultaten liegen er niet om, naar schatting houdt ongeveer 20% van de globale hashrate zich tegenwoordig schuil in Kazachstan.

Toen het land op 5 januari heel het internet afsloot zagen we dit dan ook duidelijk vertaald in de Bitcoin cijfers. Maar liefst 11% van de globale hashrate ging nagenoeg onmiddellijk offline. De dip was echter maar van heel korte duur en het netwerk is ondertussen bijna volledig hersteld.

We kunnen niet anders besluiten dan dat Bitcoin deze stresstest met glans heeft doorstaan. Gedurende de hele periode bleef het Bitcoin netwerk rustig elke 10 minuten een nieuwe blok creëren en kwam er geen enkele transactie in het gedrang. Heel indrukwekkend! Bitcoin is doorheen de jaren duidelijk extreem efficiënt geworden in het afwenden van aanvallen, zelfs van natiestaten!

In ware Bitcoin stijl wordt deze gebeurtenis aangegrepen om de robuustheid van het netwerk nog verder op te krikken. Vele miners zijn vollop bezig hun afhankelijk van het internet volledig af te bouwen. Dit kan tegenwoordig perfect door satelietverbindingen, infrastructuur die al 3 jaar bestaat en gebruikt wordt. Bovendien laat Blockstream weten dat ze druk in de weer zijn met een nieuwe versie van hun satelieten, waardoor het nog makkelijk wordt voor miners om het internet helemaal links te laten liggen!