Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

JPMorgan neemt First Republic Bank over

Another one bites the dust…

Zoals we vorige week al rapporteerden was het slechts een kwestie van tijd vooraleer een nieuwe dominosteen zou vallen. JPMorgan heeft alle deposito’s van First Republic overgenomen, samen met een meerderheid van de activa. De overname vond plaats nadat toezichthouders de controle over First Republic hadden overgenomen, wat resulteerde in de derde mislukking van een Amerikaanse bank sinds maart 2023.

 

 

Veiling van First Republic na bankrun

First Republic veroorzaakte vorige maand bezorgdheid toen bekend werd dat het meer deposito’s had verloren dan verwacht in maart. Toezichthouders namen op maandag de controle over First Republic over nadat een laatste poging om rivaliserende geldverstrekkers te overtuigen om de kwakkelende bank overeind te houden mislukte.

JPMorgan Chase, al de grootste Amerikaanse bank op verschillende vlakken, kwam als winnaar uit de weekendveiling voor First Republic. De in New York gevestigde bank zal alle deposito’s van de kwakkelende bank krijgen, evenals een “substantiële meerderheid van de activa”.

JPMorgan krijgt ongeveer $92 miljard aan deposito’s in de deal, inclusief de $30 miljard die het en andere grote banken vorige maand in First Republic hebben gestoken. De bank neemt ook $173 miljard aan leningen en $30 miljard aan effecten over.

De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) stemde ermee in om verliezen op hypotheken en commerciële leningen te delen die JPMorgan overnam in de transactie en verschafte ook een kredietlijn van $50 miljard.

 

JPMorgan doet gouden zaak

De Kobeissi Letter, een toonaangevende nieuwsbrief met analyses van de wereldwijde kapitaalmarkten en de financiële sector vatte deze overname als volgt samen, op zeer scherpe wijze:

“Bij de overname van First Republic Bank heeft JP Morgan:

 

1.     Wetten omzeild die het overnemen van banken verbieden terwijl ze meer dan 10% van de Amerikaanse deposito’s controleren.

2.     $13 miljard aan verliezen gedeeld met de FDIC

3.     Ontving een lening van 50 miljard dollar van de FDIC.

4.     Kocht effectief zijn eigen deposito’s terug

5.     Verwacht meer dan $5 miljard winst in de komende 5 jaar (>20% IRR)

6.     Heeft vanmorgen $18 miljard aan marktkapitaal aan zijn aandeel toegevoegd

 

Deze crisis heeft ons geleerd dat regels er niet toe doen in tijden van paniek.”

 

 

Jamie Dimon Happy CEO JPMorgan
Jamie Dimon - CEO JPMorgan Chase & Co

Zwakke schakel in het bankensysteem

Sinds de ineenstorting van Silicon Valley Bank in maart was de aandacht gericht op First Republic als de zwakste schakel in het Amerikaanse banksysteem. Net als SVB, dat zich richtte op de tech-startup gemeenschap, was First Republic ook een soortgelijke specialistische kredietverstrekker uit Californië. Het richtte zich op het bedienen van rijke kustbewoners en verleidde hen met lage hypotheekrentes in ruil voor het achterlaten van geld bij de bank. De aandelen van First Republic waren tot en met de slotkoers van vrijdag met 97% gedaald.

“Bankensysteem blijft gezond” aldus de Treasury Department van de VS

Het ministerie van Financiën (Treasury Department) probeerde de Amerikanen gerust te stellen over het financiële systeem van het land. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zei: Het banksysteem blijft gezond en veerkrachtig, en Amerikanen moeten vertrouwen hebben in de veiligheid van hun deposito’s en het vermogen van het banksysteem om zijn essentiële functie te vervullen door krediet te verstrekken aan bedrijven en gezinnen.
Het is echter nog maar de vraag of deze verklaring de Amerikanen, en de rest van de wereld, daadwerkelijk heeft gerustgesteld.
Of zullen er binnenkort nog enkele domino’s vallen?

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »