Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Is Nostr de oplossing voor onze gecensureerde social media?

Nostr is een gloednieuw gedistribueerd protocol met enorm veel potentieel als next generation social media platform. De software is al in ontwikkeling sinds begin 2022 maar sinds voormalig Twitter CEO Jack Dorsey op 14 december 2022 voor het eerst over het ‘gedecentraliseerde Twitter’ tweette is het niet meer uit de belangstelling weg te slaan.

Nostr deelt verschillende interessante ontwerpkenmerken met Bitcoin. Zo heeft het een sterke focus op decentralisatie en censuur resistentie. Het grootste deel van de Nostr ontwikkelaars zijn trouwens zelf Bitcoiners.

Nostr vertrouwt niet op een centrale server, maar op verschillende relays (knooppunten). Iedereen met een computer en internetverbinding kan zelf een relay worden om zo het netwerk robuuster te maken. Het is ook net zoals bij Bitcoin gebaseerd op private en public key cryptography voor het creëren van onvervalsbare digitale handtekeningen. Met je eigen unieke private key kan je dan vervolgens je berichtjes, likes en shares ondertekenen waardoor de authenticiteit cryptografisch gegarandeerd wordt. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat, net zoals bij Bitcoin, het verlies van je private key fataal is. Eens je private key gestolen of verloren is, wordt je account volledig onbruikbaar.

Honderdduizenden geïnteresseerden hebben zich ondertussen aansloten bij de steeds groeiende Nostr Community. Zo kwamen er de voorbije maand maar liefst 517.000 accounts bij, een vervijfvoudiging tegenover begin dit jaar. Ook celebrities als Michael Saylor, Adam Back, Jack Dorsey en Edward Snowden zijn ondertussen al een tijdje actief op het Nostr platform.

Het relatief kleine aantal Nostr-ontwikkelaars heeft de handen dan ook meer dan vol en probeert momenteel vooral de toestroom van nieuwe gebruikers bij te houden.

Het nieuwe protocol heeft geen eigen blockchain of token maar integreert feilloos met het bestaande Bitcoin netwerk. Gebruikers kunnen bitcoin-tips geven voor berichten of gewoon naar elkaar versturen. De developers zijn bovendien druk in de weer om nog meer Bitcoin en Lightning functionaliteiten in te bouwen.

Kort samengevat is Nostr is een heel eenvoudig en elegant protocol dat alles in huis heeft om de basis te vormen voor een hele generatie gedecentraliseerde social media platformen. Is het een echte Twitter Killer? Is het enkel een Bitcoin-project of gaat het veel breder dan de Bitcoin community? De tijd zal het leren.

Nieuws

DeFi TVL bereikt terug $ 50 miljard na rally

DeFi-protocollen bereiken een mijlpaal van $50 miljard te midden van stijgende activawaarden en interesse van beleggers, waarbij op Ethereum en Solana gebaseerde projecten leidende winsten opleveren. Terwijl de waarde van activa stijgt en de belangstelling van investeerders toeneemt, bereikten de DeFi-protocollen voor het eerst in zes maanden een kapitaalmijlpaal van $50 miljard.

LEES VERDER »

Tether, MicroStrategy en El Salvador maken enorme winsten met Bitcoin

Tether haalt meer dan $1,1 miljard uit Bitcoin-investeringen, vergroot zijn BTC-bezit met strategische aankopen en profiteert van de recente prijsstijging. De voorzitter van MicroStrategy, tevens Bitcoin-investeerder Michael Saylor, heeft ruim 1,5 miljard dollar winst gemaakt met zijn Bitcoin-investeringen. Volgens de Salvadoraanse president Nayib Bukele zijn de gecumuleerde investeringen in Bitcoin in El Salvador met bijna 3% gestegen.

LEES VERDER »

COIN aandeel scheert hoge toppen en overtreft zelfs Bitcoin!

Cryptocurrency-beurs Coinbase (COIN) heeft dit jaar een indrukwekkende stijging van bijna 300% gezien in de prijs van de aandelen, waarmee ze de prestaties van de leidende cryptocurrency Bitcoin (BTC) overtreft. Analisten suggereren dat verdere winsten op handen kunnen zijn, aangezien de prijs van COIN nu

LEES VERDER »

Nieuw kapitaal stroomt toe in crypto via stablecoins!

Vers kapitaal stroomt de cryptomarkt binnen via stablecoins. De stablecoin Tether (USDT) kent eindelijk een opleving, na een neergang van een jaar. Tether voegde sinds september $7 miljard dollar toe aan zijn marktkapitalisatie, en deze zit nu aan een all-time high van bijna $90 miljard

LEES VERDER »

Bitcoin gaat parabolisch!

Bitcoin schoot op dinsdag voorbij de $44.000 dollar op Coinbase, wat zijn hoogste niveau sinds april 2022 markeerden. Dit komt overeen met een stijging van bijna 5% in de laatste 24 uur. De stijging in de waarde van Bitcoin wordt toegeschreven aan groeiende anticipatie op

LEES VERDER »

Bitvavo stopt met video wallet verificatie

Deze week zal Bitvavo de video wallet verificatie gaan uitfaseren. Intern is er hard gewerkt om het beveiligingsniveau van gebruikersaccounts te verhogen met onder andere de “crypto-withdraw-lock” en de verplichte 2FA. Mede hierdoor is het mogelijk dat vanaf volgende week geen video verificatie meer nodig is om nieuwe opname adressen toe te voegen.

LEES VERDER »