Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Is Nostr de oplossing voor onze gecensureerde social media?

Nostr is een gloednieuw gedistribueerd protocol met enorm veel potentieel als next generation social media platform. De software is al in ontwikkeling sinds begin 2022 maar sinds voormalig Twitter CEO Jack Dorsey op 14 december 2022 voor het eerst over het ‘gedecentraliseerde Twitter’ tweette is het niet meer uit de belangstelling weg te slaan.

Nostr deelt verschillende interessante ontwerpkenmerken met Bitcoin. Zo heeft het een sterke focus op decentralisatie en censuur resistentie. Het grootste deel van de Nostr ontwikkelaars zijn trouwens zelf Bitcoiners.

Nostr vertrouwt niet op een centrale server, maar op verschillende relays (knooppunten). Iedereen met een computer en internetverbinding kan zelf een relay worden om zo het netwerk robuuster te maken. Het is ook net zoals bij Bitcoin gebaseerd op private en public key cryptography voor het creëren van onvervalsbare digitale handtekeningen. Met je eigen unieke private key kan je dan vervolgens je berichtjes, likes en shares ondertekenen waardoor de authenticiteit cryptografisch gegarandeerd wordt. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat, net zoals bij Bitcoin, het verlies van je private key fataal is. Eens je private key gestolen of verloren is, wordt je account volledig onbruikbaar.

Honderdduizenden geïnteresseerden hebben zich ondertussen aansloten bij de steeds groeiende Nostr Community. Zo kwamen er de voorbije maand maar liefst 517.000 accounts bij, een vervijfvoudiging tegenover begin dit jaar. Ook celebrities als Michael Saylor, Adam Back, Jack Dorsey en Edward Snowden zijn ondertussen al een tijdje actief op het Nostr platform.

Het relatief kleine aantal Nostr-ontwikkelaars heeft de handen dan ook meer dan vol en probeert momenteel vooral de toestroom van nieuwe gebruikers bij te houden.

Het nieuwe protocol heeft geen eigen blockchain of token maar integreert feilloos met het bestaande Bitcoin netwerk. Gebruikers kunnen bitcoin-tips geven voor berichten of gewoon naar elkaar versturen. De developers zijn bovendien druk in de weer om nog meer Bitcoin en Lightning functionaliteiten in te bouwen.

Kort samengevat is Nostr is een heel eenvoudig en elegant protocol dat alles in huis heeft om de basis te vormen voor een hele generatie gedecentraliseerde social media platformen. Is het een echte Twitter Killer? Is het enkel een Bitcoin-project of gaat het veel breder dan de Bitcoin community? De tijd zal het leren.