Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Is Bitcoin te volatiel?

De keuze is heel duidelijk: Euro’s aanhouden met de bijbehorende garantie dat je koopkracht jaar na jaar afneemt of sparen in Bitcoin, een technologie die in de voorbije 13 jaar ondanks ontzaglijk veel tegenspoed, foute berichtgevingen, aanvallen, hackers, oplichters en paniekzaaierij een absoluut ongeschonden blazoen heeft op het vlak van beveiliging en rendement. Is Bitcoin te volatiel? De vraag beantwoorden we in detail in dit artikel.

De dagelijkse prijsschommelingen in de wereld van Bitcoin zijn werkelijk met niets te vergelijken. Het ontstaan van een compleet nieuwe geldvorm die voor onze ogen aan marktaandeel wint, is dan ook een gebeurtenis die maar één keer om de 500 jaar plaatsvindt. Laat ons daarom even kijken naar de “nieuwe vormen” van geld die de laatste honderd jaar werden geïntroduceerd om het verschil met Bitcoin duidelijk te maken.

 

Een omwenteling als Bitcoin komt maar één keer per millenia voor

In onze recente geschiedenis hebben we bijvoorbeeld de overstap gemaakt van de Belgische frank naar de Euro. Maar in wezen was hier eigenlijk niets “nieuw” of “verschillend” aan. Europa nam de beslissing om het ene woordje (Frank) te vervangen door het andere (Euro). Aan de hand van een vaste wisselkoers en de garantie op behoud van koopkracht verliep deze transitie vrijwel naadloos.

Wanneer we nog verder terugkijken in de tijd, zien we dat de waarde van de Belgische frank vroeger gekoppeld was aan goud. Hoe kwam dit? Wel net zoals we zijn overgestapt van de Belgische frank naar de Euro, zijn mensen vroeger ook overgestapt van goud naar de Belgische frank, met dezelfde garanties op het vlak van wisselkoers en koopkracht.

Men kan bij deze voorbeelden van de voorbije honderd jaar dus eigenlijk niet echt spreken van een compleet nieuwe vorm van geld, maar slechts van een overstap van de ene denominatie naar de andere. Niets meer dan een facelift zou je kunnen zeggen. Welnu Bitcoin is allesbehalve een facelift, Bitcoin is een ware tabula rasa. In plaats van verder te bouwen aan het verhaal van de Euro, dat steeds meer van zijn pluimen verliest dankzij het onverantwoorde gedrag van onze overheden en centrale banken, wil Bitcoin een gans nieuw verhaal schrijven, ééntje dat gebaseerd is op transparantie, vrijheid en de baanbrekende voordelen van cryptografie.

De volatiliteit van Bitcoin is een rechtstreekse uiting van deze radicale transformatie. 13 jaar is in de wereld van geld slechts een peulenschil, en we verwachten dan ook dat Bitcoin nog heus wat volatiliteit tegemoet gaat de komende jaren.

 

Mensen overal ter wereld maken beetje bij beetje de transitie naar Bitcoin

Telkens mensen, bedrijven of nu zelfs landen zoals El Salvador de beslissing nemen om deze belangrijke transitie aan te gaan, krijg je gigantische schommelingen in de waarde van Bitcoin. Volatiliteit is net heel natuurlijk als je nadenkt over de immense hoeveelheden aan koopkracht die hun weg moeten vinden naar Bitcoin (dat “slechts” 0,5 biljoen waard is op dit moment). “You can’t make an omelet without breaking some eggs”.

Heel belangrijk in dit verhaal is het duidelijke pad van Bitcoin over de jaren. De volatiliteit beweegt zich namelijk heel duidelijk in één richting, hoger.

 

Is Bitcoin te volatiel?
De volatiliteit van Bitcoin vertoont een duidelijke langetermijnsrichting: hoger.

Je hebt dan ook een heel duidelijke keuze: Euro’s aanhouden met de bijbehorende garantie dat je koopkracht jaar na jaar afneemt of sparen in Bitcoin, een technologie die in de voorbije 13 jaar ondanks ontzaglijk veel tegenspoed, foute berichtgevingen, aanvallen, hackers, oplichters en paniekzaaierij een absoluut ongeschonden blazoen heeft op het vlak van beveiliging en rendement.

Tenslotte is het ook heel belangrijk om te erkennen dat deze fase van gestage groei van tijdelijke aard is. Dus hoewel er nog vele jaren van hoge volatiliteit in het verschiet liggen, zal deze op termijn onvermijdelijk gaan luwen. Bekijk het een beetje als de noodzakelijke groeipijnen van een opkomend netwerk. Zolang de adoptie van Bitcoin nog geen 8 miljard mensen heeft bereikt, is zijn groei nog niet volmaakt.