Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

IRS eist $44 miljard van FTX

Een half jaar na de val van FTX is er nog steeds enorm veel onduidelijkheid over het lot van Sam Bankman-Fried en de ontbinding van de ooit meest beloftevolle crypto exchange ter wereld. Ondertussen wil ook de Amerikaanse belastingdienst (Internal Revenue Service, IRS) een graantje meepikken van de felbegeerde restfondsen die nog overblijven van het FTX karkas.

Sam Bankman-Fried, die in december 2022 zijn borg betaalde, leeft op dit moment onder huisarrest bij zijn ouders in Palo Alto, Californië en doet er alles aan om zijn straf te ontlopen. Sinds de ontbinding van de gekapseisde exchange zijn de relaties tussen het bekende kopstuk en zijn voormalig bedrijf FTX, dat wordt bijgestaan door advocatenkantoor Sullivan & Cromwell, dermate verzuurd. Het juridische team van SBF maakt gewag van “oneerlijke” beschuldigingen van fraude en beweert bovendien dat FTX onder invloed van Sullivan & Cromwell onder één hoedje speelt met de Amerikaanse overheid om Bankman-Fried er in te luizen.

Spijtig genoeg lijkt het er dus op dat ook deze rechtszaak, zoals zoveel andere corruptie dossiers, een afmattende uitputtingsslag van jaren zal worden. Het is dus maar de vraag of en wanneer SBF ooit achter de tralies zal verdwijnen.

Vorige week kwam bovendien aan het licht dat de Amerikaanse belastingdienst zich met de zaak wil bemoeien. De IRS eist in totaal $44 miljard aan achterstallige belastingen terug van FTX en aanverwante bedrijven. De Amerikaanse belastingdienst classificeert haar eis bovendien onder “Admin Priority”, wat erop neerkomt dat ze mogelijks prioriteit zou kunnen krijgen op alle andere FTX schuldeisers.

Tijdens een hoorzitting in januari van dit jaar werd het resterende kapitaal van FTX geschat op nog geen $5 miljard. Er zal de komende jaren dus nog hevig gevochten worden voor de restfondsen maar één ding is zeker: de gedupeerde gebruikers van FTX blijven volledig in de kou staan.