Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

IMF blijft natrappen over Bitcoin adoptie El Salvador

Het IMF heeft zich tijdens haar jaarlijks bezoek aan El Salvador van 30 januari tot 8 februari 2023 opnieuw negatief uitgelaten over Bitcoin. Hoewel het moest toegeven dat vele van de voorspelde negatieve gevolgen geen realiteit zijn geworden, liet het internationale fonds toch het volgende optekenen:

Gezien de legale risico’s, de fiscale kwetsbaarheden en het speculatieve karakter van de crypto markt zou El Salvador er goed aan doen om hun plannen om meer Bitcoin te kopen te herzien.’

Het IMF staat internationaal bekend als een wereldvreemd instituut dat loodzware sancties oplegt aan derde wereld landen in ruil voor onmogelijk af te betalen wurgleningen. Met de adoptie van Bitcoin als officieel betaalmiddel ziet El Salvador eindelijk een uitweg aan deze eindeloze carrousel aan IMF leningen.

Om El Salvador terug in het gelid te doen lopen wordt de druk ondertussen op verschillende manieren opgevoerd. Naast de constante lastercampagnes van het IMF devalueerde ook het bekende Fitch Ratings de kredietwaardigheid van het kleine landje naar ‘CC’. Hierdoor wordt het steeds moeilijker voor El Salvador om staatsobligaties aan faire intrestvoeten af te betalen.

Ondanks al deze obstakels en aanhoudende internationale peer pressure is het land er vorige maand toch weer in geslaagd zijn aflopende schulden af te betalen. Bovendien ratificeerde het begin dit jaar ook de nodige wetgeving om van start te gaan met de befaamde “Bitcoin Volcano Bonds“.