Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Eindelijk schot in de zaak “Bitcoin Volcano bonds”

We zitten al een tijdje op onze honger wat de “Bitcoin Volcano bonds” betreft. Met de nieuwe wetgeving van vorige week lijkt de kogel dan toch door de kerk. Met de nieuwe “Digital Asset Issuance” legislatuur die op 11 januari werd goedgekeurd is er nu dus eindelijk een wettelijk kader in voegen om te starten met de verkoop van deze nieuwe staatsobligaties.

El Salvador, het eerste officiële Bitcoin land ter wereld, kondigde in november 2021 aan Bitcoin obligaties te zullen uitgeven voor de aanbouw van een nieuwe metropool genaamd “Bitcoin City”.

Bedoeling is om met deze Bitcoin bonds in een eerste ronde $1 miljard op te halen. 50% hiervan wordt geïnvesteerd in Bitcoin en is bedoeld om de obligatiehouders over de jaren heen mee uit te betalen. De andere helft zal aangewend worden voor de opbouw van infrastructuur voor “Bitcoin City” in de golf van Fonseca in het zuidoosten van het land.

Omdat een groot deel van het geld zal aangewend worden om geothermische energiecentrales aan te leggen, wordt er ook wel gesproken van “Bitcoin Volcano bonds”. De uitgifte werd al verschillende keren uitgesteld, niet in het minste door de aanhoudende barslechte marktcondities.

Ondanks het lange wachten dwingt de houding van Nayib Bukele, de president van El Salvador, veel respect af. Toen Bitcoin in september van 2021 officiële betaalmunt van het kleine Zuid-Amerikaanse land werd was de bull market nog in volle vaart. Sinds de piek begin 2022 zijn de 2,300 Bitcoin die ze aankocht enkel maar in waarde gedaald maar El Salvador bleef vastberaden verder bouwen. Het vergt een sterke visie om door de paniekzaaierij van de bear market heen te kijken en niet te zwichten onder internationale druk.