Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Human Rights Foundation reikt grote Bitcoin premies uit

Het is geen geheim dat de Human Rights Foundation (HRF), de bekende mensenrechtenorganisatie van schaakmeester Garry Kasparov, al jaren in de ban is van Bitcoin. Rapport na rapport schetst deze non-profit hoe Bitcoin vandaag de dag reeds  een groot verschil maakt voor bevolkingsgroepen onder het juk van totalitarisme en volslagen armoede.

Na het Oslo Freedom Forum dat grotendeels in het teken stond van Bitcoin komt de vereniging vandaag, amper 2 maanden later, alweer met een nieuw initiatief op de proppen: The HRF Bitcoin Bounty Challenge. De bedoeling van dit programma is om grote premies uit te reiken aan creatieve Bitcoin developers die een prangend Bitcoin gerelateerd software probleem oplossen met een speciale focus op privacy en soevereiniteit.

In totaal zijn er 10 premies uitgeschreven voor elk 2 Bitcoin (oftewel ongeveer €52.000). Alles samen dus goed voor een prijzenpot van meer dan een half miljoen euro. Een van de opdrachten is bijvoorbeeld het bedenken van een eenvoudige multisig op een mobiel toestel zodat mensen zonder computer of laptop ook alle tools ter beschikking hebben om Bitcoin op een veilige manier op te slaan. De opdrachten zijn bovendien niet uitsluitend puur Bitcoin. Zo is premie 3 toegewijd aan het bedenken van End-to-End Encrypted Nostr group chats, een tool van absoluut belang voor dissidente groeperingen onder het bewind van autoritaire regimes.

Ontwikkelaars hebben tot het einde van 2024 om hun oplossingen uit te werken. HRF laat weten dat er in de toekomst mogelijks nog meer opdrachten (met bijbehorende BTC premies) zullen volgen.