Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Oslo Freedom Forum in het teken van Bitcoin

Deze week wordt er voor het 15de jaar op rij het grote vrijheidsforum in Oslo georganiseerd. Het bekende congres van de Human Rights Foundation (HRF) heeft er de laatste jaren een gewoonte van gemaakt om vele Bitcoin sprekers uit te nodigen en dat is dit jaar niet anders.

Op 15 juni wordt er een hele dag toegewijd aan financiële vrijheid in Oslo en die staat dan ook bol van de Bitcoin talks. Er worden doorheen de dag verschillende panels gehouden over vragen zoals hoe Bitcoin te gebruiken in een dictatuur, het aanvechten van financieel kolonialisme en hoe je het Lightning netwerk kan gebruiken in arme landen.

Het evenement is voorzien van de beste Bitcoin sprekers zoals Jack Mallers van Strike, Elizabeth Stark van Lightning Labs en Ben Perrin van BTC Sessions. Maar het zijn niet alleen bekende Bitcoiners die in de schijnwerpers staan. Een hele reeks activisten passeren de revue en leggen uit hoe Bitcoin hen een uitweg gaf wanneer alle andere betaalnetwerken het lieten afweten. Zo komt Roya Mahboob vertellen hoe Bitcoin vrouwen in Afghanistan voor het eerst echte financiële onafhankelijkheid kan bieden en doet Farida Nabourema haar relaas over de financiële strijd tegen de Tongaanse overheid.

De Human Rights Foundation is een organisatie onder leiding van politiek activist en wereldbekend schaakgenie Garry Kasparov. Mede dankzij HRF medewerker en bekend bitcoin auteur Alex Gladstein schenkt de organisatie de laatste jaren steeds meer aandacht aan Bitcoin als een humanitaire tool om mensen in totalitaire regimes een economische uitweg te bieden.