Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Grayscale BTC (GBTC) dynamieken beheersen de Bitcoin prijs

De negatieve flows van bitcoin uit de Grayscale Bitcoin Trust ETF (GBTC) hebben aanzienlijke invloed gehad op de recente marktdynamiek van Bitcoin, volgens een marktrapport van Bitfinex. De uitstroom uit GBTC, deels gedreven door de liquidatie van 22 miljoen GBTC door FTX, speelde een cruciale rol in de prijscorrectie van Bitcoin van $48.700 naar $38.600 van de afgelopen weken.
Het rapport wijt de verkoop ook aan GBTC-beleggers die winst realiseren, waarbij een aanzienlijke korting tijdens de dieptepunten van de bearmarket eind 2022 een belangrijke factor is. De conversie van GBTC naar een spot Bitcoin ETF op 16 januari resulteerde in $4,3 miljard aan uitstroom uit het Grayscale fonds.


Negatieve outflows GBTC vs positieve inflows IBIT (BlackRock)

Bitfinex benadrukt in zijn rapport ook de invloed van ETF-stromen op BTC-prijzen en de impact van vergoedingskosten, waarbij investeerders op zoek zijn naar kosteneffectievere alternatieven. Ondanks de verschuiving blijft GBTC van Grayscale nog steeds de grootste Bitcoin ETF, met nog ongeveer $24 miljard aan beheerd vermogen (AUM).

Terwijl het Bitcoin ETF landschap verder evolueert, suggereren gegevens van januari voortdurende kapitaalbewegingen, gedreven door verschillen in beheerskosten en de voorkeur van beleggers voor economische blootstelling aan Bitcoin.