Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

FTX verkoopt voor $1 miljard aan GBTC en zet prijs bitcoin zwaar onder druk

In de afgelopen weken heeft FTX, failliet na fraude van de oprichter SBF, ongeveer $1 miljard aan aandelen van Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) verkocht. Dit heeft aanzienlijk bijgedragen aan de meer dan $2 miljard aan kapitaaluitstroom uit GBTC sinds de omzetting ervan in een exchange-traded fund (ETF). De verkoop van 22 miljoen GBTC-aandelen door FTX, waardoor hun eigendom van GBTC tot nul is gereduceerd, zorgt dus mee voor de neerwaartse prijsdruk op Bitcoin, die even onder de $40.000 dollar dook.

De conversie van GBTC naar een ETF vond plaats te midden van de goedkeuring van verschillende nieuwe bitcoin ETFs door de SEC. Ondanks optimistische verwachtingen voor een stijging van de bitcoin-prijs met de komst van ETFs, bleek de goedkeuring, althans op korte termijn een “sell the news” event. Doordat de GBTC voor de goedkeuring met een discount handelde (GBTC was een gesloten fonds) tov de prijs van Bitcoin steeg de GBTC-positie van FTX van $597 miljoen naar ongeveer $900 miljoen op de eerste dag van de handel na de conversie naar een spot ETF (open fonds).

De verkoop van GBTC door FTX is nu afgerond, mogelijk kan dit de huidige verkoopdruk op Bitcoin verlichten. Alameda Research, verbonden met FTX, heeft recentelijk een rechtszaak laten vallen waarin Grayscale beschuldigd werd van buitensporige kosten. Marex Capital Markets Inc. en Galaxy Digital, betrokken bij de verkoop van activa van FTX, weigeren commentaar te geven.

Ontdek alles over Bitcoin ETFs en waarom ze op de lange termijn gunstig kunnen zijn voor de prijs van Bitcoin! Leer ook meer over het algemene concept van investeren in ETFs. Doe mee aan het Crypto Café Online op woensdag 24/01 en vergroot je kennis over deze boeiende onderwerpen.