Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Rulingdienst past crypto-vragenlijst aan

Dit artikel over rulingaanvraag is een gastcolumn van onze partner Everest Law:

Elke belastingplichtige die zekerheid wil verkrijgen omtrent de belastbaarheid van diens cryptoportefeuille kan daartoe een rulingaanvraag indienen. Door een recente aanpassing van de “crypto-vragenlijst” lijkt de Rulingdienst de drempel hiertoe verlaagd te hebben.

WAT IS DE CRYPTO-VRAGENLIJST?

Op fiscaal vlak bestaat er nog heel wat onduidelijkheid omtrent het fiscaal statuut van cryptomunten. Noch op Belgisch, noch op Europees vlak is er op vandaag enige duidelijkheid met betrekking tot het fiscaal statuut van cryptomunten. Dit betekent weliswaar niet dat cryptovaluta aan belasting ontsnappen. Afhankelijk van verscheidene factoren, kan een verkregen crypto-meerwaarde worden vrijgesteld, dan wel worden belast als beroeps- of divers inkomen.

Het is momenteel de Dienst Voorafgaande Beslissingen, ook gekend als de Rulingdienst, die de krijtlijnen omtrent het belastingstelsel bij de overdracht van cryptomunten uiteenzet. Iedere belastingplichtige die zekerheid wil bekomen omtrent de belastbaarheid van diens cryptomunten kan een zogeheten rulingaanvraag doen.

In 2018 publiceerde deze dienst een crypto-vragenlijst, aan de hand waarvan gepolst wordt om een inzicht te krijgen in het beleggersprofiel van een investeerder. De vragenlijst polst naar factoren die essentieel zijn om de belastbaarheid van de cryptomunten te beoordelen. De Rulingdienst valt dan ook steevast terug op deze vragenlijst om haar oordeel te vellen en te vervatten in een bindende ruling.

NIEUWE (EN SOEPELERE?) ONTVANKELIJKHEIDSVOORWAARDE

In principe kan een ruling enkel worden aangevraagd voor een situatie of verrichting die op fiscaal vlak nog geen uitwerking heeft gehad.

Concreet wil dit zeggen dat indien er in de jaren voorafgaand aan de rulingaanvraag reeds cryptomunten verkocht werden, dan wel de ene cryptomunt werd omgezet in de andere, de rulingaanvraag tot voor kort niet ontvankelijk beschouwd werd. De Rulingdienst hanteerde dit standpunt steevast zeer strikt, waardoor enkel de belastingplichtige die zinnens was om in de toekomst cryptomunten te verhandelen dergelijke aanvraag kon doen.

De Rulingsdienst publiceerde zeer recent, op 13 januari 2022, een nieuwe versie van haar vragenlijst waarin staat opgenomen dat per rulingaanvraag geval per geval beoordeeld zal worden of het voorafgaand karakter van de aanvraag al dan niet geschonden is en of er bijgevolg nog een geldige beslissing kan afgeleverd worden.

Vanaf heden kan een rulingaanvraag dus ook gebeuren door een (rechts)persoon die cryptomunten heeft omgezet of verkocht in 2021 of eerder. Er moet hier weliswaar enig voorbehoud gemaakt worden: de ontvankelijkheid zal nog steeds beoordeeld worden. Het zal dus uitkijken zijn naar de toekomst in welke mate de Rulingdienst zich effectief soepeler zal opstellen en welke elementen zij zal beoordelen om de aanvraag goed- of af te keuren.

Nieuws

DeFi TVL bereikt terug $ 50 miljard na rally

DeFi-protocollen bereiken een mijlpaal van $50 miljard te midden van stijgende activawaarden en interesse van beleggers, waarbij op Ethereum en Solana gebaseerde projecten leidende winsten opleveren. Terwijl de waarde van activa stijgt en de belangstelling van investeerders toeneemt, bereikten de DeFi-protocollen voor het eerst in zes maanden een kapitaalmijlpaal van $50 miljard.

LEES VERDER »

Tether, MicroStrategy en El Salvador maken enorme winsten met Bitcoin

Tether haalt meer dan $1,1 miljard uit Bitcoin-investeringen, vergroot zijn BTC-bezit met strategische aankopen en profiteert van de recente prijsstijging. De voorzitter van MicroStrategy, tevens Bitcoin-investeerder Michael Saylor, heeft ruim 1,5 miljard dollar winst gemaakt met zijn Bitcoin-investeringen. Volgens de Salvadoraanse president Nayib Bukele zijn de gecumuleerde investeringen in Bitcoin in El Salvador met bijna 3% gestegen.

LEES VERDER »

COIN aandeel scheert hoge toppen en overtreft zelfs Bitcoin!

Cryptocurrency-beurs Coinbase (COIN) heeft dit jaar een indrukwekkende stijging van bijna 300% gezien in de prijs van de aandelen, waarmee ze de prestaties van de leidende cryptocurrency Bitcoin (BTC) overtreft. Analisten suggereren dat verdere winsten op handen kunnen zijn, aangezien de prijs van COIN nu

LEES VERDER »

Nieuw kapitaal stroomt toe in crypto via stablecoins!

Vers kapitaal stroomt de cryptomarkt binnen via stablecoins. De stablecoin Tether (USDT) kent eindelijk een opleving, na een neergang van een jaar. Tether voegde sinds september $7 miljard dollar toe aan zijn marktkapitalisatie, en deze zit nu aan een all-time high van bijna $90 miljard

LEES VERDER »

Bitcoin gaat parabolisch!

Bitcoin schoot op dinsdag voorbij de $44.000 dollar op Coinbase, wat zijn hoogste niveau sinds april 2022 markeerden. Dit komt overeen met een stijging van bijna 5% in de laatste 24 uur. De stijging in de waarde van Bitcoin wordt toegeschreven aan groeiende anticipatie op

LEES VERDER »

Bitvavo stopt met video wallet verificatie

Deze week zal Bitvavo de video wallet verificatie gaan uitfaseren. Intern is er hard gewerkt om het beveiligingsniveau van gebruikersaccounts te verhogen met onder andere de “crypto-withdraw-lock” en de verplichte 2FA. Mede hierdoor is het mogelijk dat vanaf volgende week geen video verificatie meer nodig is om nieuwe opname adressen toe te voegen.

LEES VERDER »