FTX vs Binance - Twitter Strijd tussen twee Crypto Giganten
In crypto is er zelden een saai moment. Dit weekend kwam het tot een hoogtepunt in de vete tussen crypto beurzen Binance en FTX met een zware correctie voor de FTT token (FTX exchange token) als gevolg.
Changpeng Zhao (CZ), founder en CEO van Binance, ’s werelds grootste crypto exchange botste op twitter met Sam Bankman-Fried (SBF), founder en CEO van FTX, de nummer twee in de ranking van crypto exchanges. Een reconstructie van wat er nu precies gebeurde.
FTX vs Binance – strijd der titanen:
1. Don't Poke the (Binance) Bear
Het begon met een tweet van SBF enkele dagen geleden, waarbij SBF zich afvroeg of CZ welkom was in Washington DC. Wie tussen de lijnen las, zag dat SBF met de tweet alludeerde op de in de Verenigde Staten lopende onderzoeken naar Binance en zijn founder CZ. Onderwerpen van deze onderzoeken: mogelijke witwaspraktijken en mogelijke inbreuken op de Amerikaanse wetgeving door Binance en co. CZ en Binance ontkennen echter de inbreuken en beloven mee te werken aan alle potentiële onderzoeken door wetgevende instanties. Bovendien bleek uit een latere tweet van CZ dat hij gelooft dat SBF en FTX hun politieke lobbywerk ook gebruiken tegen de concurrentie en dus tegen Binance.
Deze tweet van SBF was gevaarlijk spel, en dit zou al vrij snel blijken uit het vervolg.
2. De gelekte balans van Alameda Research
Alameda Research is de crypto trading firm opgericht door SBF. Zij handelen in crypto, zorgen voor voldoende markt-liquiditeit en maken investeringen in startups en nieuwe blockchains in de crypto wereld. Ondanks de gemeenschappelijke founder (SBF), zijn dit in theorie en bij wet twee volledig onafhankelijke bedrijven met elk een eigen CEO. Er bestaan echter al langere tijd vragen over hoe onafhankelijk FTX en Alameda Research werkelijk zijn van elkaar. Zo is er speculatie dat Alameda gebruikersdata en andere info van FTX zou gebruiken om hier profijt uit te slaan.
In een door Coindesk gepubliceerd artikel werd een deels gelekte balans van Alameda gepubliceerd. Uit deze balans, een overzicht van de schulden en eigendommen, bleek dat Alameda eigenaar is van $3,7 miljard usd aan vrije FTX tokens (FTT), en nog eens $2.16 miljard usd aan FTT “onderpand”. Op zich is dit niet onmiddelijk verkeerd of onwettig, maar dit toont wel zeer duidelijk aan dat Alameda rust op een fundament dat voor een zeer groot deel bestaat uit een cryptomunt die het zusterbedrijf FTX heeft uitgevonden. En niet uit onafhankelijk activa zoals fiatmunten of cryptomunten als BTC of ETH.
Bovendien is het zo dat de marktkapitalisatie van de 200 miljoen FTT tokens, momenteel in circulatie, slecht $4.5 miljard usd bedraagt (zie website FTX). Het wordt dus al zeer snel duidelijk hoe geconcentreerd de supply van FTT tokens in werkelijkheid is.
Na het publiceren van dit Coindesk artikel werd de prijs van de FTT token dan ook zeer volatiel en verloor deze enkele percenten in dollar waarde.
3. Alameda CEO Caroline zet de puntjes op de i
De CEO van Alameda, Caroline Ellison, tweette enkele dagen later dat de balans in het gepubliceerde artikel onvolledig was. Dat er zowat $10 miljard usd aan andere assets ontbrak op deze balans. Dit zorgde voor een tijdelijke rally in de prijs van de FTT token. De rally was echter van korte duur. De volgende tweet van CZ bracht meteen een einde aan deze korte prijsstijging en bracht de hele Twitter hetze naar een nieuw hoogtepunt.
4. “Shit hits the fan”: CZ belooft FTT tokens te dumpen en voegt daad bij woord
CZ tweette op 6 november dat Binance door de recente revelaties (waarschijnlijk refereert CZ naar de gelekte balans van Alameda) van plan is om de resterende FTT tokens, die nog in het bezit zijn van Binance, te zullen liquideren.
Als medeinvesteerder bij de oprichting van FTX, heeft Binance nog een aanzienlijke hoeveelheid FTT tokens op de balans staan. Het zou gaan over een $500 miljoen dollar aan FTT tokens. De prijs van de FTT token verloor na deze tweet, op enkele uren tijd, meer dan 7% van zijn dollar-waarde.
The Aftermath: Stort het imperium van SBF in elkaar?
Is FTX de volgende Celsius of Luna? Staat Alameda op imploderen?
Was het om deze redenen dat CZ de FTT tokens verkoopt. Of was het zoete wraak omwille van politiek gelobby en het publieke twitter-steekspel van SBF tegen CZ en Binance?
Run on the bank
Wat vast staat is dat deze tweet-storm een “run on the bank” veroorzaakt bij FTX: gebruikers van FTX halen massaal hun geld en cryptomunten weg van bij FTX. Zowel SBF als Caroline verzekeren echter dat er weinig aan de hand is en dat alle gebruikersfondsen veilig zijn.
Maar dat is wat Alex Mashinsky, CEO van Celsius, zijn gebruikers ook verzekerde. FTX kan echter niet zomaar vergeleken worden met Celsius of Terra-Luna . Een crypto exchange is aan andere en strengere regels gebonden dan een zogenaamde “neo-bank” als Celsius of een blockchain als Terra-Luna die in een soort vacuüm van de wetgeving opereerden.
FTT Token on druk door short-sellers
Er wordt druk gespeculeerd over verdere verliezen van de token door zogeheten short-sellers, dit zet een grote neerwaartse druk op de prijs van de FTT token. Hierdoor moet Alameda ongetwijfeld een deel van zijn andere assets verkopen om de prijs van de FTT token te ondersteunen.
Hoe lang ze dit kunnen volhouden hangt af van de grootte van de koffers van Alameda (en FTX?).
Dit doet dan weer zeer hard denken aan de death-spiral van Terra-Luna en de ineenstorting van de UST. Echter moeten we ook hier het onderscheid maken tussen een ingebouwd mechanisme van Luna dat hyperinflatie van de Luna token veroorzaakte voor elke ruil (redemption) van UST naar Luna en de op dit moment constante supply van de FTT token. Ook zijn de fondsen van Alameda in theorie strikt gescheiden van de gebruikersfondsen van FTX. Om maar te zwijgen van de sterke politieke banden en lobby’s van SBF in de Amerikaanse politiek en de tot nu goede reputatie van SBF en FTX. Het zou een gigantische blaam zijn mochten SBF en FTX dan zelf niet voldoen aan de opgelegde regels.
Waait de storm over?
Gaat het dan toch om een rondje moddergooien tussen twee crypto biljonairs met lange tenen en grote ego’s?
Ondertussen klinken de tweets alvast een stuk gematigder, mogelijks omdat beide heren beseffen dat dit de crypto industrie en prijzen geen goed doet en dat de grootste schade uiteindelijk toch bij de eindgebruikers terecht komt.
Wie het zekere voor het onzekere wil houden kan best zijn fondsen weghalen bij FTX.
Waarschijnlijk waait deze storm echter weer snel over. En gaat het over een storm in een glas water? De toekomst zal het uitwijzen.
“Crypto Bear Market Things?”