Aptos

Aptos -New Kid on the Blockchain

Aptos - New Kid on the Blockchain

Aptos is een gloednieuwe layer-1 blockchain. Aptos is ontwikkeld door Aptos Labs, een onderneming opgericht door voormalige Diem-ontwikkelaars met als missie-statement: ‘een Layer 1 blockchain voor iedereen’.

Het begin: Diem - Facebook

Diem was een project van Meta (voorheen Facebook) om een permissieve (permissioned) blockchain te bouwen, inclusief een stablecoin gelinkt aan de US dollar. Bij een “permissioned” blockchain hebben admins van de blockchain de mogelijkheid om bepaalde gebruikers te weigeren of uit te sluiten.
Dit in tegenstelling tot een permissieloze (permissionless) blockchain als Ethereum of Bitcoin, waar iedereen met een internet connectie toegang heeft tot de blockchain en zijn applicaties.
Diem ontving echter veel tegenwind van overheidsinstanties in de EU, de VS en andere landen. Het wantrouwen in Zuckerberg en zijn bedrijf Meta, en de mogelijke concurrentie van een “Facebook stablecoin” (De Zuck Buck) voor het huidig financieel systeem en voor de verwachtte digitale munten van de centrale banken, de zogeheten CBDC’s (Central Bank Digital Currency), deden het project uiteindelijk de das om. Diem werd opgedoekt.
Hoewel Diem dus nogal controversieel was, bracht het wel een nieuwe, op Rust geïnspireerde, low-level, open-source programmeertaal voort.
Move, een programmeertaal specifiek ontworpen voor de ontwikkeling van smart contracts. De hoogste prioriteiten bij het creëren van Move waren veiligheid en flexibiliteit. Move is zo ontworpen dat digitale assets niet kunnen worden gekloond zodat deze assets slechts één eigenaar tegelijk kunnen hebben en slechts één keer kunnen worden uitgegeven.

Zuck Buck Meta
Mark Zuckerberg - Meta / Facebook

Wat is een Layer 1 blockchain?

Een layer-1 blockchain is een andere naam voor de “basis” blockchain.  Ethereum (ETH) en Solana (Sol) zijn dergelijke layer-1 blockchains. We noemen ze layer-1 omdat ze de belangrijkste blockchain en dus ook basisbouwsteen zijn binnen hun ecosysteem.
Naast de layer-1 chains zijn er dus in bepaalde blockchain-ecosystemen ook “off-chains”  of andere layer-2 oplossingen die bovenop de hoofd blockchains gebouwd zijn. Deze chains helpen bij het uitbreiden en vergroten van een layer-1 ecosysteem, door een deel van het transactie-verkeer voor hun rekening te nemen. Voorbeelden van layer-2 chains zijn Arbitrum en Optimism in het Ethereum ecosysteem.

Layer1 vs layer 2
Layer-2 oplossingen helpen Layer-1 blockchains met het schalen naar een groter en performanter netwerk.

Aptos Labs (Ex-Diem)

Het team achter Aptos, ook bekend als Aptos Labs, bestaat uit een indrukwekkende groep PhD’s, onderzoekers, ingenieurs, ontwerpers en strategen. De co-founders zijn Mo Shaikh (CEO) en Avery Ching (CTO), beiden ex-Meta en ex-Diem medewerkers. Bovendien is het team van Aptos ook al enige tijd agressief aan het uitbreiden. Ze hebben onlangs enkele voormalige Solana-medewerkers overgenomen, met als grootste naam: Austin Virts, voormalig hoofd van de marketing bij Solana.

Mo Shaikh Linkedin
Mo Shaikh - CEO van Aptos Labs - Palo Alto (Silicon Valley)

Aptos dé nieuwe layer-1 blockchain

Indrukwekkende Specificaties

De nieuwe Aptos layer-1 blockchain wordt door sommigen ook al omschreven als “Solana-killer”. De blockchain heeft een architectuur specifiek gedesigned voor een grote verwerkingscapaciteit. De chain zou tot 160.000 TPS (transacties per seconde) kunnen verwerken. Ongeveer 2-3 keer meer dan de verwerkingssnelheid die blockchain Solana theoretisch zou aankunnen.  Al houdt Aptos het voorlopig wel bij een teleurstellende 5-11 TPS. Een pak lager dan de huidige 4000 TPS van Solana. Aptos zal net als Solana ook zeer lage transactiekosten toepassen.

De lieveling van Silicon Valley?

Aptos Labs ontving reeds 350 miljoen USD aan investeringen voor de ontwikkeling van zijn nieuwe layer-1 blockchain. Een duizelingwekkend hoog getal! Zeker in een crypto winter. De ervaring en reputatie van de oprichters gecombineerd met de unieke architectuur van de blockchain, de indrukwekkende (beloofde) snelheid en de Facebook-gerelateerde achtergrond zijn genoeg om ’s werelds grootste Venture Capital investeringsfondsen hun portefeuille wijd te laten open trekken. Belangrijkste investeerders zijn FTX Ventures, Andreessen Horrowitz (a16z), Jump Crypto en tenslotte Binance Labs. Na de laatste investeringsronde wordt Aptos gevalueerd aan een waarde van 4 miljard USD!

Silicon Valley

Kritiek en onduidelijkheid

Ondanks de mooie beloften op technisch vlak, klinkt er ook scepticisme en kritiek vanuit de crypto community. Er zijn nog heel wat vragen en onduidelijkheid.

Vage en late release van de Tokenomics

De Tokenomics (Token Economics – de verdeling en supply-emissie van de digitale tokens) werden pas enkele uren vóór de verkoop van de Apt tokens op de exchanges vrijgegeven. Bovendien bleek de tokenverdeling nogal gericht op de investeerders en insiders met slechts 51% van de tokens bestemd voor het publiek. De tokens bestemd voor investeerders worden wel minstens voor 1 jaar vastgezet en worden dan telkens in schijven “gereleased” (= vesting), alvorens ze kunnen verkocht worden op de open markt door de investeerders en team-leden.
Echter bleek ook  82% van de huidige circulerende supply tokens reeds gestaked. Dit kan dus enkel door insiders, gezien de publieke release nog niet achter de rug was.  En zijn de opbrengsten van het staken niet onderhevig aan dezelfde voorwaarden. Met andere woorden: de investeerders kunnen de opbrengsten van hun gestakete tokens onmiddelijk verkopen.

Tokenomics Aptos
Aptos Supply schedule

Er klonk ook kritiek rond de onduidelijkheid over de hoeveelheid tokens in circulatie, op het moment van de release. Aangezien dit aanbod van circulerende tokens een zeer grote impact heeft op de prijs van de tokens. Door het aantal tokens in circulatie klein te houden kan de namelijk de prijs zeer gemakkelijk stijgen, wat dan weer veel hype kan opleveren. En het ook mogelijk zou kunnen maken aan de investeerders om hun stake-inkomsten en vrijgekomen tokens aan zeer interessante prijzen te verkopen. Na 4 jaar ontwikkeling en voorbereiding is het op zijn minst verontrustend te noemen dat er nog zoveel onduidelijkheid en vragen waren vlak voor de officiële publieke release van de nieuwe Aptos blockchain en Apt tokens op de beurzen.
Bekijk hier de youtube video van CTO Larsson over de positieve alsook de negatieve aspecten van Aptos.

Conclusie

Technisch klinkt het allemaal zeer mooi in de oren: Aptos de nieuwe layer-1 blockchain belooft op papier mooie innovaties op vlak van transactieverwerkingssnelheden en blockchain-architectuur en maakt gebruik van een nieuwe interessante programmeertaal, specifiek ontwikkeld voor blockchaintoepassingen: Move.
Er er is wel nog zeer veel onduidelijkheid over het verdere verloop van het blockchain ecosysteem. Bovendien zijn de tokens grotendeels in handen van het team en zijn investeerders. Het is duidelijk dat er op dit moment geen sprake is van decentralisatie.
We kunnen gerust spreken van een moeilijke en verontrustende start. Het wordt dus nog afwachten of dit nieuwe ecosysteem de hoge zelf gecreëerde verwachtingen zal kunnen waarmaken, en zijn missie-statement zal naleven: A Layer 1 for everyone.’
En of het uiteindelijk niet enkel de insiders zijn die baat hebben bij de grote hype die deze blockchain met zich meebrengt.

Nieuws

Meer Bitcoin ETF’s in aantocht

Op 19 maart 2021 heeft SkyBridge Capital, beleggingsonderneming onder leiding van bekende New Yorker Anthony Scaramucci, zijn aanvraag ingediend om een Bitcoin ETF (Exchange-Traded Fund) op poten te zetten. Skybridge is na WisdomTree, NYDIG, Valkyrie, VanEck en Fidelity ondertussen al de zesde (!!) grote speler

LEES VERDER »

Coinjoin day: elk jaar op 5 april

Op 5 april 2021, wordt voor het tweede jaar op rij CoinJoin dag gevierd onder Bitcoiners. De feestdag vindt zijn oorsprong in het befaamde “executive order 6102”, uitgevaardigd op 5 april 1933. Op deze dag bekrachtigde Amerikaans president Franklin D. Roosevelt een wet die het

LEES VERDER »

Vermogensbeheer Blackrock betreedt de arena

Het is zo ver: ‘s Werelds grootste vermogensbeheerder waagt zich voor het eerst aan Bitcoin. Uit zijn laatste rapport van 31 maart 2021 blijft dat deze “reus van Wall Street” eerder dit jaar voor 6,5 miljoen aan Bitcoin Future contracts heeft ingekocht. Al bij al

LEES VERDER »
Nodig

NYDIG bereidt Bitcoin voor op massa-adoptie

Op 5 mei kwam NYDIG (Institutioneel Bitcoin bedrijf met een focus op financiële diensten) met het grote nieuws op de proppen: een partnership met FIS (Fidelity National Information Services). FIS is een Amerikaanse Fintech gigant en is de provider van de software voor duizenden banken

LEES VERDER »

Solana ecosystem helpt transactiekosten verlagen

Solana is een project met een beloftevolle toekomst. Hun coin vind je terug als SOL. Hun PoH (Proof of History) toepassing, implementeert een delay functie waardoor men verschillende blockchains in sync kan laten lopen. Dit zorgt ervoor dat circa. 50 000 transacties/seconde mogelijk zijn! Eigenlijk

LEES VERDER »

Zwerfgoed

Bij deze authentieke grassroots organisatie kunnen jongeren terecht die moeilijk hun draai vinden in ons traditioneel educatiesysteem en onze steeds sneller veranderende maatschappij. In De Hoeve worden de jongeren aangezet en gestimuleerd om hun talenten te verkennen en iets moois te creëren dat aansluit bij

LEES VERDER »