Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

FTX hacker dumpt massaal Ethereum

De prijs van Ethereum is de voorbije dagen sterk gekelderd vanwege een dump actie door de zogenaamde ‘FTX hacker’! Deze haalde bijna $447 miljoen uit meerdere FTX Global en FTX US wallets, slechts enkele uren nadat de crypto beurs op 11 november zijn faillissement had aangevraagd. De FTX-hacker was de 27 grootste ETH-houder na de hack, maar daalde na de massale ETH-dump terug naar de 37ste plaats. Een serieuze dump dus! Via een nieuwe wallet swapte de hacker ETH voor renBTC – dat is een eerdere, wrapped ERC-20 versie van BTC die op het Ethereum-netwerk kan werken – en maakte zo de overbrugging naar twee wallets op de Bitcoin-blockchain. 

De prijs van ETH kan dus zeker de komende dagen nog stevig schommelen, maar ligt dus vooral aan het feit dat men via een dump schijnbaar poogt om alle sporen uit te wissen en hun Bitcoin allocatie wil vergroten ten koste van ETH. De tweede grootste cryptomunt is hoe dan ook nog niet uit de problemen… want de hacker heeft nog steeds meer dan 200.700 Ethereums in zijn wallet. 

Eerder deze week werd nog geschreven dat de Bahamaanse overheid –  waar het hoofdkantoor van FTX gevestigd is – een bevel gegeven had aan voormalig CEO, Sam Bankman-Fried, om honderden miljoenen dollars naar een wallet te sturen die in beheer was van de hoogste toezichthouder op de eilandstaat: 

“De Commissie heeft de opdracht gegeven om alle digitale activa van FTX over te dragen naar een door de Commissie gecontroleerde digitale portemonnee, voor veilige bewaring”. Het bericht voegde eraan toe dat FTX werd bevolen de activa te verplaatsen “om de belangen van klanten en schuldeisers te beschermen.”

Maar deze bewering werd ondertussen ook zo goed als weerlegd, want volgens Chainalysis 

zijn de berichten dat het bij FTX gestolen geld naar de Securities Commission van de Bahama’s is gestuurd, onjuist“.