FTX en andere gecentraliseerde partijen zijn een gevaar

De gevallen crypto beurs FTX van Sam Bankman-Fried was één van de grootste spelers in het gecentraliseerde deel van de cryptomarkt en heeft naast grote verliezen ook een flinke deuk in het vertrouwen veroorzaakt!

Het FTX drama heeft niets te maken met de essentie en bestaansreden van crypto, integendeel. Crypto – en vooral Bitcoin – werd opgericht om transparantie te creëren en fraude uit te sluiten door zijn decentrale aard. Code en protocols kennen geen hebzucht. Wat we de voorbije weken zagen is vergelijkbaar met het wangedrag van banken en heeft inderdaad alles met centralisatie te maken!

We hebben alvast de feiten rond het FTX drama opgezocht en geven jou hier een tijdlijn van de gebeurtenissen:

 • 2 november: journalisten van CoinDesk lekken exclusieve onthullende balansgegevens van Sam Bankman-Fried’s trading bedrijf Alameda Research, waaruit blijkt dat het zwaar geïnvesteerd heeft in het eigen gecreëerde FTT-token van de FTX-beurs.

   

 • 6 november: “CZ” de CEO van Binance, zegt dat hij zijn FTT-tokens zal verkopen. Een paar minuten tweet de CEO van Alameda Research bluffend dat Alameda de FTT-tokens van Zhao wel zal kopen voor $22 per stuk.

   

 • 8 november: na alle ophef op Twitter daalt de FTT-token snel tot onder de $22. FTX geraakt in de problemen… Binance kondigt een niet-bindende intentieverklaring aan om FTX te kopen, onder voorbehoud van due diligence, waardoor de paniek in de sector wat gaat liggen.

   

 • 9 november: Binance deinst terug na slechts een paar uurtjes de boeken en leningen van FTX te controleren. Binance stapt officieel weg van de FTX-deal. De website van Alameda Research wordt ondertussen offline gehaald.

   

 • 10 november: Bankman-Fried zegt dat Alameda Research, het trading bedrijf dat centraal staat in het drama, wordt stopgezet. Ondertussen kunnen FTX users enkel geld afhalen op de Bahama’s – toevallig ook waar de hoofdzetel van SBF en companen lig. Er wordt ondertussen ook massaal veel geld gesmokkeld via de verkoop van NFT’s. De Bahamaanse toezichthouder grijpen in en bevriezen de FTX-tegoeden, aangezien het vermoeden groter wordt dat FTX zijn eigen klanten bestolen zou hebben. SBF begint tevergeefs de zoektocht naar mogelijke investeerders om FTX alsnog te redden!

   

 • 11 november: SBF stapt officieel af en dient faillissement in voor FTX.

   

 • 12 november: Het geld van de FTX-klanten blijft vermist! Volgens een rapport op dat moment zijn er ten minste $1 miljard aan tegoeden van FTX klanten verdwenen. Nadat Bankman-Fried $10 miljard aan klantgelden van FTX naar Alameda Research had verplaatst, verdween een groot deel van dat bedrag.

   

 • 13 november: FTX beweert dat ze mogelijk ‘gehackt’ werden, omdat $600 miljoen aan crypto op mysterieuze wijze van de ene op de andere dag in rook is opgegaan.

   

 • November 15: Ondertussen wordt ook met de vinger gewezen naar Gary Gensler, het hoofd van de Amerikaanse beurswaakhond de SEC. Deze had maanden geleden nog een privé ontmoeting met Bankman-Fried en beweert nu niets te weten van het financieel wanbeheer van FTX. Klein detail: SBF was een van de grootste geldinzamelaars van de democratische partij en vooral voor President Biden.

Voor alle details van deze soap opera verwijzen we naar ons verslag op de DCA blog.

Wie heeft hierdoor schade opgelopen? De mensen die echt voor “effective altruism” pleiten en natuurlijk ook de cryptomarkt. Maar er zijn ook andere spelers die nu beginnen wankelen!. We waarschuwen mensen dan ook voor Crypto.com, BlockFi en KuCoin… maar ook Solana – de coin die mogelijks zware tijden te wachten staat. Enig positief nieuws om hieruit te halen… dit hele verhaal heeft de noodzaak voor meer decentralisatie en transparantie nog maar eens uitgelicht. De basis ligt er en de tijd voor heropbouw is gekomen na deze verschrikkelijke saga. Hopelijk zal dit voor crypto daadwerkelijk een meer open en transparant systeem opleveren, zodat we over een paar jaar kunnen terugkijken en kunnen zeggen: Bitcoin heeft dit opgelost.

Nieuws

Lastercampagne Greenpeace ontploft in hun gezicht

Er heerst al een tijdje wrevel rond het energiegebruik van Bitcoin. Voor iedereen die de tijd neemt om Bitcoin grondig te onderzoeken wordt het al snel duidelijk dat het energiegebruik van Bitcoin geen enkel probleem is. Toch houdt dit ideologische lobbygroepen zoals Greenpeace niet tegen

LEES VERDER »

Nasdaq lanceert crypto bewaardienst tegen het eind Q2

De grote Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gaat de cryptomarkt betreden door een crypto bewaardienst te lanceren. Volgens een rapport van Bloomberg is de Amerikaanse beursexploitant van plan om aan het einde van het tweede kwartaal cryptovaluta te beheren voor institutionele investeerders. Het lijkt erop dat Nasdaq

LEES VERDER »

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden

LEES VERDER »

Deel 8: Roadmap The Graph 2023

De Graph is een gedecentraliseerd protocol dat de toegang tot blockchain data vereenvoudigt. Graag stellen we je in dit artikel voor aan vier ontwikkelingen die voor 2023 op de planning staan voor The Graph en die het protocol zullen verbeteren: Het einde van de “Hosted

LEES VERDER »

Bankengigant Credit Suisse op de knieën

Het was weer een bijzonder spannend weekend. De centrale bank van Zwitserland (SNB) heeft, in samenwerking met de grootste bank van Zwitserland, Union Bank of Switzerland (UBS), een overname geforceerd van het noodlijdende Credit Suisse (CS). Dat de VS bankencrisis zou overslaan naar Europa viel

LEES VERDER »