Wanneer je voor de eerste keer begint te lezen over cryptocurrency word je om de oren geslagen met een hele litanie aan afkortingen en vreemde woorden. Elke dag worden we bij DCA aangesproken met een hoop vragen over de betekenis van verschillende Crypto acroniemen. Om meer duidelijkheid te scheppen, leggen we in dit artikel kort en bondig uit wat de betekenis is van een aantal van de meest voorkomende (FOMO, FUD, BTFD en HODL).
Als je graag alles te weten komt over meer complexe crypto termen hebben we voor jou ook het “grootste Nederlandstalige crypto woordenboek ter wereld”. Dit Ebook bevat meer dan 400 veelgebruikte termen en afkortingen uit de cryptowereld. Je kan het Ebook downloaden via deze link!
FOMO: de angst om een kans te missen
Dit is één van de gevaarlijkste mechanismen in de crypto wereld. Deze term staat voor “Fear Of Missing Out”. Het beschrijft de psychologische toestand waarbij een investeerder zich laat overmeesteren door angst.
De angst om een kans te missen… De schrik om niet in een stijgende coin te investeren… De angst om winst op tafel te laten liggen… Angst om de boot te missen…
Wees je enorm bewust van dit gevoel en probeer dit tijdig te herkennen!
“Oei munt x is snel aan het stijgen… Zou ik niet beter wat inkopen?” is een mooi voorbeeld van FOMO! Geef hier niet aan toe!!! Wees ten allen tijde geduldig!!!
Er is nog nooit iemand arm geworden van NIET te investeren in iets!
FUD: De angst dat Bitcoin en alle andere munten zullen crashen en waardeloos worden
FUD staat voor ‘fear, uncertainty and doubt’ en is de tegenpool van FOMO. Het wordt gebruikt voor het algemene gevoel in de markt dat alles aan het crashen is, dat alle cryptomunten naar 0 zullen gaan en dat het allemaal tevergeefs was…
Dit gebeurt ofwel in de volledige cryptomarkt, oftewel met betrekking tot een specifieke coin. Let op: het is geen FUD als er echt iets gebeurd is. FUD is enkel gebaseerd op een prijsdaling, waardoor slecht ingelichte beleggers gaan panikeren zonder een goede reden.
FUD ga je tegen door te beseffen dat niets in een rechte lijn naar boven gaat. Aandelen, vastgoed, forex, etc… Alles zakt eens in prijs, dat is normaal.
FUD en FOMO zijn twee keerzijdes van dezelfde medaille. De ene zorgt voor misplaatste hoogmoed en hebzucht, de andere voor misplaatste paniek en twijfel. De rode draad hier is emotie. Emotie is net iets wat je te alle tijde wilt vermijden wanneer je aan het investeren bent! Er is slechts één echte remedie om te vermijden dat je ten prooi valt aan emoties: educatie en kennis. Als je grondige research hebt gedaan en je weet exact waar je in hebt geïnvesteerd en dat je investering kwalitatief is, zal je onmiddellijk merken dat je veel minder beïnvloedbaar bent voor kortstondige prijsstijgingen of dalingen.
BTFD: Laat goede kansen niet door je vingers glippen wanneer de prijs laag staat
BTFD staat voor ‘Buy the fucking dip’. Het is een uitspraak die heel vaak wordt gebruikt in de cryptowereld wanneer er ‘koopjes’ zijn. De uitspraak geeft aan dat het mogelijks een goed idee kan zijn om een munt bij te kopen wanneer deze net een sterke prijsdaling achter de rug heeft (dip). Wanneer een munt net fel gedaald is, kan deze namelijk mogelijks ‘in de solden staan’ en dus meer opbrengen in de toekomst. De strategie is ondertussen zelfs ook heel populair bij bedrijven.
Let wel op! Doe dit nooit wanneer je weinig of onvoldoende kennis hebt over de desbetreffende munt. Enkel wanneer je goede research hebt gedaan en een zeer grondige kennis hebt van het specifieke project zou je dit kunnen overwegen. Zo niet, is de kans heel groot dat je je zal laten overmeesteren door emoties wanneer de prijs bijvoorbeeld verder daalt na je aankoop (zie hierboven). Bovendien is het uiteraard nooit een goed idee om iets te kopen waar je niet niet veel kennis van hebt.
HODL: Bitcoin is een zéér lange termijninvestering
Bitcoin heeft door de jaren heen enorm veel prijsstijgingen en -dalingen gekend. Sommige beweren daarom dat het interessant kan zijn om te profiteren van deze prijsschommelingen door hoog te verkopen en dan later opnieuw laag in te kopen. Maar ervaren Bitcoiners weten maar al te goed dat dit veel moeilijker is dan het klinkt!
Veel mensen mispakken zich aan het volatiele karakter van Bitcoin. Hierdoor kopen en verkopen ze dikwijls op totaal verkeerde momenten. Een vaak voorkomende fout is bijvoorbeeld om Bitcoin al te snel te gaan verkopen wanneer deze bijvoorbeeld 50% in waarde is gestegen, om kort daarna te moeten toekijken hoe de prijs nog eens verdubbeld of verdrievoudigd.
Daarom zeggen doorwinterde Bitcoiners vaak ‘just HODL’. Het betekent dat het voor de meeste mensen vergeefse moeite is (en zelfs gevaarlijk) om de markt van Bitcoin te vaak te proberen timen (laag inkopen en hoog verkopen). Bovendien valt er ook enorm veel stress van je schouders als je niet constant de prijs in het oog moet houden.
Bitcoin wilt het universele geld van de wereld worden. Gemiddeld neemt zijn waarde met 80% per jaar toe. Met deze kennis en dit doel voor ogen is de uitspraak dus vooral een statement om duidelijk te maken dat Bitcoin een zeer lange termijnsinvestering is waar je best niet te veel mee speculeert (veel in- en uitkopen). Deze term werd voor het eerst gebruikt op een forum waarbij iemand het woord ‘hold’ (vasthouden) verkeerd schreef. Momenteel verwijst het ook wel naar ‘Hold On for Dear Life’.