Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

ExxonMobil start proefproject om verspilde energie te gebruiken voor Bitcoin mining

ExxonMobil Corporation, een van ‘s werelds grootste olieproducenten, is bezig met een proefprogramma om via overtollig aardgas Bitcoin-mijnbouwactiviteiten in de VS van energie te voorzien. Dit programma maakt onderdeel van een overeenkomst met Crusoe Energy Systems, volgens een rapport van Bloomberg.

Bitcoin-mining, dat gebruik maakt van proof-of-work, wordt al lange tijd bekritiseerd vanwege de hoge energiekosten die gemoeid zijn met het bereiken van consensus en wordt door sommigen gezien als bijzonder schadelijk voor het milieu.

Het experiment van Exxon heeft tot doel winst te maken in de crypto-industrie uit bitcoin-mining via gas dat anders ongebruikt zou blijven.

Het proefproject haalt gas uit een oliebron in het Williston-bekken langs de grens tussen de VS en Canada om mobiele generatoren te laten draaien die ter plaatse mining servers aandrijven.

Exxon, dat het proefproject sinds januari 2021 uitoefent, gebruikt maandelijks tot 18 miljoen kubieke voet gas in plaats van het af te branden vanwege een tekort aan pijpleidingen, aldus het rapport.

“We evalueren voortdurend opkomende technologieën die gericht zijn op het verminderen van het affakkelen van volumes bij al onze activiteiten,” zei een woordvoerder in het rapport. Exxon probeert de hoeveelheid afval te verminderen door een activiteit die bekend staat als “affakkelen” – het verbranden van aardgas bij oliewinning.

De oliegigant overweegt soortgelijke initiatieven in Alaska, Nigeria, Argentinië, Guyana en Duitsland.

Voorstanders van het gebruik van bitcoin-mining aangedreven door energie die anders verspild zou worden, zien niet alleen economische voordelen op de lange termijn, maar ook milieuvoordelen van deze aanpak. Zo beweerde Jean-Marie Mognetti, CEO van CoinShares, onlangs dat het potentieel voor mijnbouwers om de koolstofvoetafdruk van afgefakkeld en uitgestoten aardgas te verminderen genoeg is om alle emissies volledig te compenseren of zelfs een positief netto emissie-effect te hebben voor de mijnbouwindustrie.

Gezien overtollige energie vaak niet getransporteerd kunnen worden naar plaatsen waar er wel energie nodig is. Kan via deze manier de overtollige energie wel een functie hebben en zichzelf omzetten naar een goed met steeds meer monetaire waarde.