Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Europese banktoezichthouder ‘bezorgd’ over groot tekort aan crypto experts in Europa

In een interview met de Financial Times, gaf de banktoezichthouder van de Europese Bankautoriteit (EBA) José Manuel Campa toe dat het gebrek aan experts op het gebied van cryptovaluta in de EU een “grote zorg” heeft veroorzaakt bij de instelling die verantwoordelijk is voor het toezicht op de Europese bankensector. Hij voorziet grote problemen bij het toezicht dat de instantie vanaf 2025 moet houden op crypto vanwege de MiCa-wetgeving.

Dit gebeurt in Europa terwijl er in vele andere landen wordt gebouwd en ingezet op jobs om de cryptomarkt te laten groeien. De VS en UK hanteren bijvoorbeeld een meer “hands-off” aanpak bij de regulatie rond crypto. Is men in Europa te snel willen gaan reguleren wat men zelf nog niet helemaal begrijpt?

Het zal alvast geen makkelijke opdracht worden om die expertise op zo’n korte termijn in huis te halen. Enerzijds kunnen ze moeilijk concurreren met de privé-sector waar de loonplafonds veel hoger liggen. Fintechs en adviesbureaus bieden namelijk vaak uitgebreide pakketten met een flamboyant loon aan om experten aan te werven wiens vaardigheden het meest gevraagd zijn. Daar komt ook nog eens bij dat de record inflatie in de eurozone de looneisen doet stijgen, aangezien werknemers pakketten zoeken om de stijging van de kosten van levensonderhoud te compenseren.

Anderszijds is de cryptosector zo dynamisch en veranderlijk dat het moeilijk is voor de autoriteiten om bij te blijven. Integendeel zelfs, José Manuel Campa zegt dat de “zeer dynamische” aard van de crypto-sector betekent dat regelgeving “van nature de neiging heeft om continue achter de feiten aan te lopen.”

Campa erkende dat crypto in de komende drie jaar mogelijk volledig getransformeerd is naar andere toepassingen die wij nu nog niet kunnen voorzien.

Het staat alvast als een paal boven water dat educatie over crypto en experten aantrekken een hogere prioriteit zal krijgen in de komende jaren!

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »