Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Engeland zet verdere stappen richting “Britcoin”

Central Bank Digital Currencies oftewel CBDC’s zijn aan een razendsnelle opmars bezig. Enkele jaren geleden werd er nog uitbundig gelachen met China dat toen al druk in de weer was met deze technologie van controle en supervisie. Vandaag zien we spijtig genoeg dat de rest van de wereld volgt.

Europa kondigde vorig jaar aan dat het gaat samenwerken met Amazon om een digitale Euro te ontwerpen en ook in Afrika zijn ze volop aan het experimenteren. 109 overheden, samen goed voor ongeveer 95% van het globale BBP (!!), denkt na over of is bezig met lokale implementaties van CBDC’s.

Sinds de aanstelling van de nieuwe Britse premier Rishi Sunak is het duidelijk dat ook Engeland niet langer aan de kant blijft staan. Het land, dat ooit onafhankelijkheid en ‘small government’ zeer hoog in het vaandel droeg, kan klaarblijkelijk niet weerstaan aan de lokroep van totale overheidscontrole.

Op maandag 6 februari onthulden de gouverneur van de Bank of England (Andrew Bailey) en de Britse minister van Financiën (Jeremy Hunt) hun roadmap voor de Britse CBDC, ook wel de ”Britcoin” genaamd.

Hoewel er nog geen concrete plannen voor implementatie zijn, is het ver gevorderde stadium van de deze nieuwe richtlijnen opvallend. De komende 4 maanden zal er intensief samengewerkt worden met de Britse industrie om de mogelijkheden en bedenkingen verder af te toetsen. Ten vroegste in 2025 zal de knoop doorgehakt worden en kan er nagedacht worden over een eerste prototype.

Bailey en Hunt maken gewag van een stelselmatige transitie waarbij Britse burgers zowel de Britse pond als CBDC’s kunnen aanhouden en gebruiken. Bovendien leggen ze een zware nadruk op het verhoogde risico op bankruns bij commerciële banken bij een implementatie van een CBDC. Er wordt namelijk gevreest voor ‘large and rapid outflows’ uit de traditionele banken vanwege het frictieloze karakter van CBDC’s. Daarom zullen er afgetekende limieten staan op de hoeveelheid geld die je initieel kan aanhouden in je CBDC wallet.

Het leidt geen twijfel dat de stormloop richting gecentraliseerde overheidsmunten voor een groot deel op gang komt vanwege de opmars van Bitcoin. Decennia lang zaten overheden in een luie stoel vanwege het onbetwistbare monopolie van overheidsgeld. Sinds 3 januari 2009 hebben burgers van over heel de wereld voor het eerst in hun leven een waardig alternatief voor fiat geld. De wapenwedloop tussen Bitcoin en CBDC’s zal de komende jaren dus enkel maar intensiever worden. Wij weten alleszins voor wie we supporteren!

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »