Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Eerste testfase van Russische CBDC wordt in april uitgerold

Of het nu gaat over de Europese Unie, China, de UK of Nigeria, zowat overal ter wereld wordt er ijverig gewerkt aan de transitie naar Central Bank Digital Currencies (CBDC’s).

Ook Rusland laat nu weten van start te zullen gaan met de eerste fase van haar CBDC project in april van dit jaar. Initieel zal deze testfase enkel toegankelijk zijn voor 13 uitgekozen banken waarbij een deel van het cliënteel kan experimenteren met de nieuwe digitale munt. Op een later moment zal ook het bredere publiek de mogelijkheid krijgen om de CBDC uit te testen.

Rusland denk al sinds 2020 luidop na over een digitale roebel maar de plannen om over te gaan tot concrete actie kwamen het laatste jaar in een serieuze stroomversnelling dankzij de oorlog in Oekraïne. Het land werd namelijk kort na de inval in Oekraïne afgesneden van het wereldwijde dollar betaalnetwerk SWIFT en de economische gevolgen laten zich met de dag meer voelen.

Naast de vergevorderde experimenten met een digitale roebel denken Rusland en Iran bovendien ook na over een “gold backed stablecoin”. Het toont nog maar eens aan hoe gebrand niet westerse landen zijn om hun afhankelijkheid van de dollar hegemonie af te bouwen.