Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Donald Trump bezit meer dan 250.000 dollar aan cryptomunten

Voormalig president Donald Trump blijkt volgens onlangs vrijgegeven financiële gegevens, tot wel een half miljoen dollar aan cryptocurrency in zijn bezit te hebben.

In een indiening bij het Bureau voor Ethische Zaken van de Overheid werd een lijst van activa en andere inkomstenbronnen van de voormalige president opgenomen. Op één regel in het 82 pagina’s tellende formulier wordt een Ethereum wallet genoemd, met een waarde tussen de $250.000 en $500.000.

Deze wallet lijkt verband te houden met de reeks NFT’s die de medewerkers van Trump lanceerde als onderdeel van zijn presidentiële campagne voor 2024.  Trump wil in 2024 tenslotte terug keren naar het Witte Huis, na zijn nederlaag tegen huidig president Joe Biden in 2020. De NFT’s vormen een verzameling virtuele handelskaarten, met illustraties van Trump in verschillende poses, zoals een superheld, cowboy of astronaut. De NFT’s met illustraties van bedenkelijke kwaliteit werden gelanceerd voor $99 per stuk in december 2022.

De verkoop en prijzen van deze tokens nam in de daaropvolgende maanden toe, zelfs nadat Trump werd aangeklaagd door een staatsrechtbank in New York. Toen Trump in april een tweede serie lanceerde kelderde echter de waarde van de NFT’s.
Eerdere vrijgegeven gegevens zouden aantonen dat deze NFT reeks de campagne van Trump ongeveer 1 miljoen dollar zou opgeleverd hebben.

Trump’s bezit van een crypto wallet staat in schril contrast met zijn historisch kritische opmerkingen over cryptocurrency en Bitcoin, waarin hij hun waarde betwijfelde op een manier die eerder doet denken aan zijn huidige Democratische tegenstanders dan aan zijn Republikeinse collega’s.

Tijdens zijn presidentschap van de VS, tweette Trump slechts één keer over crypto. In juli 2019 zei hij dat hij “geen grote fan van Bitcoin en andere cryptocurrencies” was. Anthony Scaramucci, voormalig communicatiedirecteur van Trump in het Witte Huis, vertelde later aan dat hij vermoedt dat Trump zelf de nu verwijderde tweet niet had geschreven.

Nadat hij zijn herverkiezing in 2020 had verloren, vertelde Trump aan Fox Business in juni 2021 dat Bitcoin – de eerste en meest verhandelde cryptocurrency – “gewoon aanvoelt als een oplichterij” en liet hij duidelijk blijken dat hij de voorkeur geeft aan fiat valuta.

“Ik hou er niet van, omdat het een andere valuta is die concurreert met de dollar. Ik wil dat de dollar de wereldvaluta is. Dat is altijd mijn standpunt geweest,” zei Trump tegen Fox’s Stuart Varney.

De toenmalige afkeer van Trump ten opzichte van crypto staat wel in contrast met de warme omhelzing van de technologie door anderen in zijn partij. Sinds de controle over het Congres in handen is van de Republikeinen, hebben zij gewerkt aan nieuwe wetsvoorstellen voor de regulering van crypto, die over het algemeen worden toegejuicht door de crypto industrie.

Onder zijn Republikeinse rivalen voor het Witte Huis zijn er nog een paar die een pro-crypto standpunt hebben ingenomen.
De burgemeester van Miami, Francis Suarez, en ondernemer Vivek Ramaswamy hebben openlijk steun betuigd aan de adoptie van cryptocurrency. De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft ook beloofd een einde te maken aan wat hij de “oorlog tegen Bitcoin” van de regering-Biden noemt, als hij wordt gekozen. Al deze kandidaten staan echter ver achter op Trump in de opiniepeilingen.

Aan de Democratische zijde heeft de kansloze kandidaat van de Democratische Partij, Robert F. Kennedy Jr., openlijk zijn steun uitgesproken voor cryptocurrencies. Hij onthulde dat hij en zijn familie ongeveer 14 Bitcoin bezitten.

Ondanks eerdere kritische uitspraken van Donald Trump over Bitcoin en cryptocurrencies, blijkt hij momenteel toch in het bezit van een aanzienlijke som digitale valuta in een Ethereum wallet. Dit illustreert hoe een aantal zeer invloedrijke politieke figuren hun standpunten kunnen bijsturen naarmate de tijd en de technologie vorderen. En toont verder aan hoe Bitcoin en crypto beetje bij beetje mainstream aan het worden zijn.